bekkenet

Bekkenet. Figuren viser bekkenet med muskler og ligamenter på venstre side, nerver og hofteben på høyre side.

Av /KF-arkiv ※.

Bekkenmål er lengden av tenkte linjer i bekkenet. De kan brukes i fødselshjelpen. De målene det dreier seg om er:

  • inngangsmålene (det vil si målene i bekkeninngangen): conjugata vera, som er avstanden mellom symfysens øvre, bakre kant og promontorium (den mest fremspringende del av os sacrum, korsbenet) og inngangens tverrdiameter, og
  • utgangsmålene (målene i bekkenutgangen): intertubaravstanden som er avstanden mellom de to tuber ossis ischii, interspinalavstanden som er avstanden mellom de to spina ossis ischii og sagittal utgangsdiameter, som går fra nedre, bakre kant av symfysen til sakro-koksygealleddet.

Disse avstandene måles på computertomografi (CT) av bekkenet. Gjennomsnittsverdiene er:

  • conjugata vera – 12,0 centimeter, tverrdiameter – 13,5 centimeter
  • intertubaravstand – 11,5 centimeter
  • interspinalavstand – 10,5 centimeter
  • sagittal utgangsdiameter – 12,0 centimeter

Ofte brukes et begrep som kalles sum utgang, som er summen av de tre utgangsmålene.

Disse målene har bare begrenset interesse i fødselshjelpen. Når fosteret ligger i hodeleie, er det liten grunn til å måle bekkenet. Det er ekstremt sjelden at bekkenet er så trangt at fosteret ikke kan passere. Når en fødsel stopper opp, er det som regel på grunn av for lite effektive rier eller fordi fosterhodet går ned i bekkenet i en ugunstig stilling. Den eneste situasjonen der det i våre dager brukes bekkenmål, er ved setefødsel. Den største delen av fosterkroppen, nemlig hodet, skal passere bekkenet til slutt ved en setefødsel. Da ønsker man å ha garanti for at denne passasjen skal bli lett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg