Belagt tunge er det at tungens farge avviker fra det normale blekrøde.

Årsaker

Den vanligste årsaken er at tungeslimhinnens trådformede papiller (papillae filiformis), som er en normal del av tungens slimhinne, er særlig utviklet. Tungen er da hvitlig med «hårete» overflate. Ved påvisning av enkelte normalt forekommende mikroorganismer, tobakk eller farge fra matvarer, kan de trådformede papillene få brun eller til og med svart farge. Dette kan virke skremmende, men det er ikke farlig.

Flekkvis hvitt belegg som brer seg til resten av munnslimhinnen, kan skyldes soppinfeksjonen candidiasis. Årsaken kan være langvarig behandling med antibiotika, nedsatt motstandskraft mot infeksjoner som følge av generelt dårlig allmenntilstand, behandling med legemidler som nedsetter motstandskraften mot infeksjoner eller aids. Hos nyfødte og spedbarn som får kunstig ernæring, kalles candidiasis for trøske.

Behandling

Behandlingen er rettet mot årsaken. Lokalt benyttes penslinger som motvirker soppinfeksjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg