Candidiasis er infeksjon med gjærsopp som tilhører candida-slekten. Den vanligste candida-infeksjonen er med arten Candida albicans, som kan være del av normalfloraen i munn, tarm eller kvinnelig genitalkanal. Infeksjoner med en annen art, Candida auris, forekommer i hovedsak i helseinstitusjoner og rammer som regel alvorlig syke pasienter.

Faktaboks

Uttale
candidˈiasis

Candida albicans

Candida albicans kan være en del av normalfloraen i munn, tarmkanal og kvinnelig genitalkanal. Candidiasis i munn og svelg, ofte med gråhvitt belegg på slimhinnene, kalles ofte trøske, og kan blant annet sees hos nyfødte og i forbindelse med antibiotikabehandling. Candidiasis i skjeden, vaginal candidiasis, er en nokså vanlig lidelse, for eksempel hos gravide og kvinner som bruker p-piller. Candida kan også gi infeksjon i negler og hud. Alvorlige former for candidiasis forekommer hos pasienter med svikt i infeksjonsforsvaret. AIDS-pasienter får ofte soppinfeksjoner i spiserøret.

Candidasepsis

Pasienter med nedsatt infeksjonsforsvar kan få candidasepsis. Dette gjelder blant annet pasienter som får intensiv cellegiftbehandling og antibiotikabehandling, som har endret slimhinnene og miljøet i tarmen, slik at candidasoppen lettere kan gå fra tarm til blod. Diagnosen av candidasepsis er ofte vanskelig. I Norge har vi færre problemer med alvorlige candidainfeksjoner enn i mange andre land, noe man antar kan ha sammenheng med mindre antibiotikabruk.

Candida auris

Candida auris er en gjærsopp som kan forårsake alvorlige infeksjoner hos mennesker. Infeksjoner med Candida auris forekommer i hovedsak i helseinstitusjoner og rammer som regel alvorlig syke pasienter. I tillegg er behandling vanskelig fordi soppen ofte er resistent/motstandsdyktig mot de vanligste medikamentene som brukes ved Candida-infeksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg