Binyrene.

Binyrene. A. Nyrenes og binyrenes plass i kroppen. B. Binyrene ligger som en hette oppå toppen av nyrene. C. I et snitt gjennom binyrene vises tydelig barken og margen. D. Binyrenes oppbygning.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Binyresvulster er svulster i binyrene som kan være hormonproduserende eller ikke-hormonproduserende. De er relativt sjeldne og kan variere i størrelse fra noen få gram til flere kg. Man skiller mellom svulstene som utgår fra binyremargen og svulstene som utgår fra binyrebarken.

Svulster i binyremarg

De hormonproduserende svulster i binyremargen er feokromocytomer, som gjerne produserer og skiller ut katekolaminer.

De ikke-hormonproduserende består av nervevev (nevroblastomer og ganglionevromer), som lager visse kjemiske substanser som kan påvises i urinen. De finnes både hos barn og voksne, og er ofte ondartede.

Svulster i binyrebark

De hormonproduserende svulster i binyrebarken lager kortisol eller aldosteron og gir da anledning til utvikling av Cushings syndrom og primær hyperaldosteronisme.

De ikke-hormonproduserende svulster i binyrebarken er meget sjeldne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg