Binyrene.

Binyrene. A. Nyrenes og binyrenes plass i kroppen. B. Binyrene ligger som en hette oppå toppen av nyrene. C. I et snitt gjennom binyrene vises tydelig barken og margen. D. Binyrenes oppbygning.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Feokromocytom er en type svulst utviklet fra celler i kroppens nevroendokrine system. Feokromocytomer forekommer i 90 prosent av tilfellene i binyrene. Den resterende andelen oppstår vanligvis i nærheten av aorta (hovedpulsåren).

Faktaboks

Uttale
feokromosytˈom

Feokromocytom er i ni av ti tilfeller en godartet svulst. Det vil si at den ikke sprer seg. Svulsten er likevel farlig fordi den ofte utskiller katekolaminer som adrenalin og andre hormoner som kan gi sterkt forhøyet blodtrykk og andre alvorlige komplikasjoner.

Hyppig forekomst av feokromocytomer sees som ledd i flere arvelige tilstander, blant annet ved MEN-syndrom. Alle bør derfor gentestes når diagnosen feokromocytom er stilt. Cirka 10 prosent får samme tilstand i den andre binyren.

Symptomer

Symptomer er høyt blodtrykk, som kan variere over tid, hodepine, angst og uro, hjertebank, og eventuelt trykksymptomer fra binyreområdet. Bare om lag én av tusen av alle pasienter med høyet blodtrykk har feokromocytom som underliggende årsak, men det er viktig å utelukke denne svulsten som årsak til høyt blodtrykk. Dette gjelder særlig unge pasienter med høyt og varierende blodtrykk.

Utredning

Diagnosen stilles ved å måle utskillelsen av katekolaminer i blod. Ved mistanke om feokromocytom utføres også CT-undersøkelse og/eller MR-undersøkelse av binyrene og andre mistenkte lokalisasjoner.

En spesiell isotopundersøkelse, såkalt MIBG-skanning, brukes også. Det gis da radioaktivt merket metaiodobenzylguanidin (MIBG), et stoff som ligner på noradrenalin og som tas opp i binyremargen og i feokromocytom-cellene.

Behandling

Behandlingen av feokromocytomer er kirurgisk fjerning av svulsten, såfremt dette er mulig. Man må gi medikamentell behandling i forkant og være særlig påpasselig under operasjonen. Behandling av svulsten under operasjon kan utløse kritisk høyt blodtrykk, såkalte hypertensive kriser, og andre akutte komplikasjoner.

Kirurgi er hovedbehandling også ved ondartede feokromocytomer (kreft). Man bør også forsøke operativ fjernelse av eventuell spredning (metastaser). Medikamentell behandling av høyt blodtrykk og andre hormoninduserte komplikasjoner er også viktig.

Strålebehandling

I de tilfellene hvor operasjon av et ondartet feokromocytom ikke er mulig, kan man forsøke strålebehandling. Det går eventuelt an å koble en sterkt radioaktiv isotop til MIBG, som så kan oppkonsentreres og gi høy stråledose i svulstvevet.

Prognose

Prognosen ved godartede feokromocytomer er god, såfremt ikke sterkt forhøyet blodtrykk gir komplikasjoner før svulsten fjernes. Det angis svært varierende overlevelse for ondartede feokromocytomer, mellom 30 og 60 prosent sjanse til fem års overlevelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg