Nevroblastom er en ondartet svulst som vokser ut fra primitive celler i det sympatiske nervesystemet. Primærsvulsten befinner seg oftest i binyremargen eller på bakre bukvegg. Nevroblastom viser ofte tidlig spredning, blant annet til skjelettet, leveren og lungene.

Faktaboks

Uttale
nevroblastˈom
Etymologi
av nevro-, gresk blastos, ‘kim’, og -oma, ‘svulst’

Utbredelse

Nevroblastom er den fjerde hyppigste kreftsykdommen hos barn. Det er omtrent ti nye tilfeller per år i Norge. Halvparten av barna med denne kreftformen er under to år ved diagnosen. Sykdommen er svært sjelden hos voksne.

Symptomer og tegn

De vanligste symptomene i starten av sykdommen er magesmerter og redusert allmenntilstand, og sykdomstegn som vekttap, utspilt mage, eventuelt en svulst som kan kjennes i magen, og forstyrrelser i tarm- og urinveier. Det er ikke sjelden at metastaser (spredning) til skjelettet og andre organer er det første tegnet på nevroblastom.

Diagnose

Kreftcellene utskiller ofte kjemiske stoffer (blant annet katekolaminer) som kan påvises i urinen eller blodet hos cirka 90 prosent av pasientene. Slike prøver er viktig for diagnose og etterkontroll ved nevroblastom.

Behandling

Behandlingen er kirurgisk fjerning av primærsvulst og tilgjengelige metastaser, oftest etter å ha gitt cellegift. Nevroblastom er godt følsom for cellegiftbehandling, men sykdommen har en tendens til å komme tilbake hvis det har vært spredning.

Strålebehandling gir god lokal effekt, men brukes hos små barn bare når det er høyst nødvendig. Isotopbehandling forsøkes nå også (se nukleærmedisin) hvis annen behandling svikter. Isotopbehandlingen er basert på at radioaktivt jod bundet til spesielle kjemiske stoffer tas opp i metastaser fra nevroblastomet.

Prognose

Hos spedbarn er det ikke sjelden at nevroblastom forsvinner spontant, av seg selv. Prognosen er bedre for barn under ett år enn for større barn. Hvis primærsvulsten lar seg fjerne fullstendig og det ikke er tegn til spredning, kan inntil 90 prosent av barna helbredes. Hvis det påvises spredning, vil prognosen på lengre sikt være alvorlig, særlig hos barn over ett år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg