Brystkompresjonsmaskin
En brystkompresjonsmaskin utfører brystkompresjoner i forbindelse med hjerte-lunge-redning. En slik maskin gjør at livredderen kan ta hånd om andre oppgaver i den akutte situasjonen. Bildet viser en LUCAS(R) brystkompresjonsmaskin (Physio Control, Redmont , WA, USA), og det finnes flere varianter / produsenter av brystkompresjonsmaskiner.
Av /Shutterstock.

En brystkompresjonsmaskin er en maskin som kan utføre kompresjoner av brystet under hjerte-lunge redning ved hjertestans.

Faktaboks

Også kjent som

brystkomprimeringsmaskin

Bruk av brystkompresjonsmaskin frigjør livreddere fra å gjøre brystkompresjoner slik at de kan gjøre andre arbeidsoppgaver, og dermed bidra til en mer effektiv gjenoppliving. Den sikrer også at dybden og frekvensen på brystkompresjonene holder seg over tid, og man unngår dermed at slitenhet hos livredderne påvirker kvaliteten på brystkompresjonene.

Praktisk bruk

En brystkompresjonmaskin består gjerne av et stempel som plasseres midt på brystet. Maskinen trykker stempelet rytmisk opp og ned med en frekvens på rundt 100 ganger per minutt og med en dybde på 5–6 centimeter.

Ved vanlig hjerte-lunge-redning anbefales det å gjøre 30 kompresjoner etterfulgt av to innblåsninger (30:2). Brystkompresjonsmaskinen utfører typisk 30 kompresjoner før den pauser i noen sekunder for at livredderen kan gi to innblåsninger. Maskinen kan også gi kontinuerlige kompresjoner om livredderne ønsker det.

Nytteverdi

Det er gjort tre større randomiserte, kontrollerte studier på bruk av brystkompresjonsmaskin, og det er ikke vist at bruken av dette øker overlevelsen sammenliknet med vanlige brystkompresjoner. Det er imidlertid bred enighet om at brystkompresjonsmaskin er spesielt nyttig under langvarige gjenopplivinger. Den er også svært nyttig i tilfeller der brystkompresjoner er vanskeliggjort, for eksempel under ambulansetransport eller i forbindelse med medisinske prosedyrer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg