Brystkompresjoner ved hjerte-lungeredning
Utførelse av brystkompresjon ved hjerte-lungeredning
Av /Store medisinske leksikon ※.

Brystkompresjon brukes som førstehjelp ved hjertestans. Ved rytmiske trykk med begge hendene midt på brystbenet med fem til seks centimeters dybde skapes et overtrykk i brysthulen og rundt hjertet. Trykket presser deler av hjertets blodinnhold ut i hovedpulsåren (aorta). Når trykket fjernes, fylles hjertet på ny med blod som så tømmes ut ved neste trykk.

Faktaboks

Også kjent som
hjertekompresjon, hjertemassasje

Utførelse

Hendene plasseres midt på brystet. Brystkompresjonene skal være fem til seks centimeter dype med en takt på 100 til 120 kompresjoner i minuttet. Man gir først 30 brystkompresjoner, så to munn-til-munn-innblåsninger og fortsetter med 30:2-runder så lenge det er behov. Norske retningslinjer ved hjertestans forvaltes av Norsk Resuscitasjonsråd.

Det finnes også mekaniske apparater som anbringes over brystkassen og trykker brystbenet inn ved hjelp av et bånd eller et stempel, såkalte brystkompresjonsmaskiner.

Under optimale forhold vil effektive brystkompresjoner utført av trenet personell kunne generere et hjerteminuttvolum på 20 til 30 prosent av normalverdien. Det kan opprettholde en akseptabel blodforsyning til hjernen over noe tid. Presset mot brystbenet kan, spesielt hos eldre, gi ribbensbrudd, noe som ansees for en akseptabel bivirkning til prosedyren.

Åpen hjertekompresjon utføres ved operativt inngrep hvor operatøren blottlegger hjertet og klemmer dette rytmisk sammen med hendene sine. Dette er kun aktuelt ved at kyndig personell åpner brysthulen i helt spesielle tilfeller, eller i forbindelse med hjertekirurgi.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg