Cellularpatologi er en vitenskapelig teori som hevder at forklaring på sykdomsprosesser må søkes i cellene, som tidligere ble regnet som organismens minste byggesteiner.

Historikk

Cellularpatologi er navnet på et prinsipielt syn på sykdommers natur og vesen, fremsatt omkring 1860 av den tyske patologen Rudolf Virchow. Teorien går ut på at sykdommene i siste instans har sin opprinnelse i kroppens celler. Dette synet avløste dels humoralpatologien, som hadde dominert medisinen i 2000 år, og som hevdet at sykdommene hadde sin årsak i en feilaktig sammensetning av kroppsvæskene (dyskrasi), og dels organpatologien, som bare la vekt på forstyrrelser i organenes funksjon.

Cellularpatologien spiller fremdeles en dominerende rolle i utformingen av det samlede medisinske system og forståelsen av en rekke sykdommer, men er senere komplettert med og modifisert av andre, særlig molekylærpatologi og psykosomatiske betraktninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg