Hjerne.

Hjerne. Lillehjernen (cerebellum). Utfra den kunnskap vi har om hjernen og dens nervestrukturer, vet vi at lillehjernen, som ligger under storhjernen og bak hjernestammen, regulerer tallrike nervøse aktiviteter i organismen. Den kontrollerer blant annet likevekten, musklenes tonus og koordinasjonen av de vilkårlige bevegelsene. Tegningen viser lillehjernen bakfra, samt gjennomskåret i nivå med den øvre lillehjernestilken.

Av /KF-arkiv ※.

Cerebellum er det latinske navnet på lillehjernen. Den består av et midtstykke (vermis) og to hemisfærer med dype furer (fissurae cerebelli). Overflaten adskilles fra storhjernen ved et sideblad av hjernehinnen (tentorium cerebelli). Lillehjernen er blant annet et viktig sentrum for koordinerte bevegelser og er forbundet med hjernestammen ved tre 'stilker': pedunculus cerebellaris superior, medius & inferior.

Faktaboks

Uttale
serebˈellum
Etymologi

diminutiv av latin cerebrum, 'hjernen'

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg