Cover test (også kalt tildekningsprøve) er en undersøkelsesmetode som brukes til påvisning av skjeling.

Faktaboks

Etymologi
engelsk ‘tildekning’

Ved synlig skjeling (manifest strabisme) peker ikke de to øynenes synsakser mot det samme punkt. For å påvise slik skjeling med sikkerhet også i tilfeller hvor skjelevinkelen er ganske liten, utfører man cover test.

Undersøkelsen

Den som skal undersøkes har begge øyne åpne. Undersøkeren sitter 0,5 – 1 meter foran pasienten og ber vedkommende om å feste blikket på et objekt som holdes foran ham eller som befinner seg noen meter bak undersøkeren. Så dekker man til pasientens ene øye mens man iakttar hans andre øye. Hvis pasienten har en manifest skjeling og man ved cover test tildekker er det fikserende øyet, vil det andre, tidligere skjelende øyet foreta en innstillingsbevegelse, fordi det nå blir det fikserende øyet. Hvis derimot det øyet man tildekker var det skjelende øyet, vil det andre øyet ikke bevege seg, fordi det fortsatt er det fikserende øyet. Deretter gjentas samme prosedyre, men nå er det pasientens andre øye som tildekkes.

Tolkning

Hvis cover test bekrefter at pasienten har en manifest skjeling, vil retningen på innstillingsbevegelsen som det ikke-tildekkede øyet foretar vise om det foreligger en konvergent eller divergent skjeling, eller om det kanskje foreligger en strabisme i vertikalplanet.

Hvis begge de tidligere skjelende øynene beholder fiksasjonen når tildekkingen av det andre øyet fjernes, foreligger en alternerende skjeling. Hvis det ene øyet alltid overtar fiksasjonen når tildekkingen fjernes, foreligger det en énsidig strabisme.

Ved undersøkelse av latent strabisme brukes såkalt cover- /uncover test.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg