Langsynthet, brytningsfeil i øyet som innebærer at parallelt innfallende lysstråler samles i et punkt bak netthinnen, i stedet for i et punkt på netthinnen. Selv om man bruker betegnelsen «normalsynt» om en emmetrop person (emmetropi), er det faktisk flere langsynte mennesker enn emmetrope. Gjennomsnittsindividet i Skandinavia har en lett grad av langsynthet (cirka + 0,75 D).

Langsynthet skyldes at øyet er for kort, eller at øyets lysbrytende kraft er for svak, slik at parallelle stråler først samles bak netthinnen når øyet ikke akkommoderer. Langsynthet er forskjellig fra alderslangsynthet eller gammelmannssyn (presbyopi), som skyldes at linsen mister sin elastisitet og derved evnen til nærinnstilling, slik at man trenger briller til for eksempel lesning.

Yngre mennesker vil kunne kompensere for lave eller moderate grader av langsynthet ved å akkomodere. Det vil imidlertid ofte virke trettende i lengden, og resultere i at pasienten får hodepine eller tretthetsfornemmelse i øynene (astenopi). Hos eldre mennesker fører langsyntheten til at de også ser uklart på lang avstand. Hos noen barn vil langsynthet føre til eller medvirke til konvergent skjeling (innoverskjeling).

Hos småbarn, som har stor akkommodasjonsevne, kan langsynthet kun påvises etter at akkommodasjonen er lammet med øyedråper, for eksempel atropin (antikolinerge midler). Brytningsfeilen påvises da objektivt ved skiaskopi.

En samlelinse (plusslinse) foran øyet vil kunne bryte lysstrålene slik at de samles på netthinnen. Langsynthet korrigeres med de sterkeste plusslinsene som gir pasienten den beste synsstyrken; man oppnår derved akkommodasjonshvile samtidig som man kompenserer for øyets brytningsfeil. Sterkere plussglass enn dette vil gjøre øyet nærsynt.

Hos barn med innoverskjeling på grunn av langsynthet kan skjelingen helt eller delvis oppheves med briller som vanligvis skal korrigere hele den tilstedeværende langsyntheten.

Voksne som er langsynte, vil trenge briller tidligere enn normalsynte, fordi langsynte må akkommodere kraftigere enn normalsynte. Eldre mennesker med liten eller ingen akkommodasjonsevne må også, selv om de kun har en moderat langsynthet, bruke briller for å se skarpt på avstand.

Langsynthet kan også korrigeres med kontaktlinser. I de senere år har man dessuten i en begrenset grad begynt å korrigere lave grader av lyngsynthet med excimerlaser, men langtidsresultatene er foreløpig usikre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.