Curettage er en kirurgisk behandlingsmetode hvor man skraper vekk vev fra hud eller slimhinne. Til curettage bruker man en kyrette.

Flere godartede svulster i huden kan skrapes bort. Felles for disse er at de utgår fra overhuden (epidermis), som er hudens øverste lag. Typisk er seboreisk keratose (aldersvorter) og virusvorter.

Kyrette skal ikke brukes ved fjerning av vanlige, brune føflekker i huden.

Metode

Huden er på grunn av sitt innhold av keratin (hornstoff) et ganske fast vev. Det er til en viss grad motstandsdyktig mot friksjon og kutt. Ved skraping må man derfor bruke litt kraft mot huden, og det skal som regel skrapes så dypt at det oppstår en lett blødning. Det er derfor vanlig at det før slik skraping settes en lokalbedøvelse med et sprøytestikk i huden.

Arr

Slik skraping av huden kan etterlate arr hvis skrapingen er så dyp at lærhuden under overhuden blir berørt eller skadet. Derfor brukes curettage bare i liten grad i ansiktet. Svulster som over tid oftest går tilbake av seg selv, for eksempel virusvorter, bør derfor ikke behandles med kyrette hvis disse sitter i ansiktet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg