Keratin, hornstoff, er en gruppe proteiner som er hovedbestanddelen i overhudens hornlag, hår og negler. Keratin utgjør mer enn 85 prosent av hornhudens proteiner.

Keratin ble opprinnelig definert på grunnlag av sin evne til å løses i spesielle organiske løsninger. Det er to hovedtyper keratin, som er genetisk bestemt av henholdsvis type I og type II keratin-gener. Det er beskrevet mer enn 20 type I keratin-gener og mer enn 15 type II.

Hvert enkelt protein er karakterisert blant annet ved sin molekylvekt, sitt isoelektriske punkt og sine antigene egenskaper. De varierer i størrelse fra 40 til 68 kDa (kilo Dalton). Type I-keratiner består av de sure proteinene som gjennomgående er større enn type II-keratinene, som er nøytrale eller basiske. I hver celle som produserer keratin, produseres det ett keratin fra hver av de to familiene. Disse to proteinene polymeriseres, det vil si at de spontant samler seg i et nettverk av fibrer. Fibrene har sterk motstandskraft mot ytre påvirkninger, så som friksjon, vann og løsemidler, for eksempel såpe, og ultrafiolett lys.

Hvilke keratin-gener som transskriberes, bestemmes av cellens differensiering og er forskjellig for eksempel i vanlig hud, i håndflater og fotsåler, i munnslimhinnen og hornhinnen. De bidrar til at overflaten får optimale egenskaper i forhold til den funksjon som skal ivaretas.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.