Menstruasjon.

Menstruasjon. Skjematisk skisse over det hormonelle samspillet som styrer en menstruasjonssyklus. Hypofysens gonadotropiner (øverst) stimulerer veksten av eggfolliklene, eggløsning og gule legemer i eggstokkene (nest øverst). I disse dannes østrogener og i det gule legemet progesteron (nest nederst), som stimulerer veksten til livmorslimhinnen etter menstruasjonen (nederst).Når mengden av progesteron i blodet øker, blir livmorslimhinnen ekstra tykk og rik på stoffer som kan ernære et befruktet egg etter at det har festet seg. Kommer det ikke noe befruktet egg, tilbakedannes det gule legemet, det fører til sterkt fall i ovariets hormonproduksjon, og livmorslimhinnen blir avstøtt sammen med menstruasjonsblodet.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Det gule legemet er en rest etter de gjenværende follikkelcellene som omga det modne egget (Graafs follikkel). Det gule legemet oppstår i overflaten av eggstokkene etter eggløsningen. Disse cellene utvikler seg til et endokrint, hormonproduserende organ, idet de danner progesteron og noe østrogen, spesielt under første del av svangerskapet. Senere overtar morkaken (placenta) denne funksjonen. Under hormonpåvirkningen forberedes livmorslimhinnen (endometrium) til å motta den befruktede eggcellen, og kroppen forøvrig tilpasses svangerskap og fødsel. Dersom befruktning ikke finner sted, tilbakedannes det gule legemet. Da reduseres østrogen- og progesteronkonsentrasjonen i blodet, og det blir en grå-hvit cellerest tilbake – det såkalte «hvite» legeme (corpus albicans).

Faktaboks

Også kjent som

latin corpus luteum

Utviklingen det gule legemet stimuleres av luteiniserende hormon (LH) fra hypofysens forlapp. Den gule fargen som er opphavet til navnet, skyldes påvirkningen av LH, som muliggjør lagring av det gule karotenoidet lutein.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg