eggløsning

Eggløsning eller ovulasjon er det tidspunkt i kvinnens menstruasjonssyklus da et egg frigjøres fra eggstokken og fanges opp av egglederen. Forløperne til et egg, folliklene, dannes i fosterlivet. Mindre enn 1 % av de folliklene som er til stede ved fødselen, modnes til et egg. Folliklene vokser kontinuerlig, og «skyves» fra midten av eggstokken mot overflaten. Denne veksten blir stimulert av en rekke faktorer som kommer fra follikkelen selv og fra vevet omkring follikkelen.

Når veksten av en follikkel har nådd et visst stadium, er follikkelen følsom for FSH (follikkelstimulerende hormon), som frigjøres fra hypofysen. Frigjøringen av FSH er igjen regulert av kompliserte tilbakereguleringsmekanismer fra eggstokkene. FSH muliggjør videre modning av follikkelen, og gjør at den produserer økt mengde østrogen. Dette østrogenet bidrar til plutselig frigjøring av et annet hormon fra hypofysen, LH (luteiniserende hormon). LH-påvirkningen på follikkelen fører til at de genene som bevirker vekst og modning, brått skrus av, mens andre gener, som fører til eggløsning, skrus på. Egget fanges opp av egglederen og transporteres ned gjennom denne mot livmorhulens begynnelse. Egget er etter eggløsningen befruktningsdyktig i cirka 24 timer.

Tiden mellom eggløsning og neste menstruasjon er nokså konstant, 12–14 dager. Ofte er tiden mellom begynnelsen av en menstruasjon og neste eggløsning også cirka 14 dager, men her kan det være ganske store variasjoner. En prevensjonspraksis som bare er basert på å unngå samleie nær eggløsningstidspunktet, kan lett slå feil. Mange kvinner merker eggløsningen som et stikk eller en smerte i underlivet («Mittelschmerz»). Eggløsningen kan også fastslås ved temperaturmålinger, idet kroppstemperaturen stiger omtrent 0,5 grader når eggløsningen inntreffer og holder seg på dette nivået til menstruasjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg