Menstruasjon.

Menstruasjon. Skjematisk skisse over det hormonelle samspillet som styrer en menstruasjonssyklus. Hypofysens gonadotropiner (øverst) stimulerer veksten av eggfolliklene, eggløsning og gule legemer i eggstokkene (nest øverst). I disse dannes østrogener og i det gule legemet progesteron (nest nederst), som stimulerer veksten til livmorslimhinnen etter menstruasjonen (nederst).Når mengden av progesteron i blodet øker, blir livmorslimhinnen ekstra tykk og rik på stoffer som kan ernære et befruktet egg etter at det har festet seg. Kommer det ikke noe befruktet egg, tilbakedannes det gule legemet, det fører til sterkt fall i ovariets hormonproduksjon, og livmorslimhinnen blir avstøtt sammen med menstruasjonsblodet.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Progesteron er et steroidhormon som dannes i eggstokkene og morkaken hos kvinner og i binyrebarken hos både menn og kvinner.

Faktaboks

Uttale
progesterˈon

Produksjonen av progesteron hos kvinner varierer med menstruasjonssyklusen. Like før eggløsningen er det en liten økning av progesteron. Etter eggløsningen dannes det gule legemet (corpus luteum) i eggstokken som egget kom fra, idet granulosacellene luteiniseres. Dermed øker progesteronproduksjonen kraftig, og når et nivå som er 10 til 50 ganger høyere enn før eggløsningen. Hvis ikke egget befruktes, brytes det gule legemet ned etter cirka 14 dager. Dermed faller progesteronnivået kraftig og menstruasjonen starter. Progesteron brytes raskt ned til pregnandiol.

Dersom egget befruktes, fortsetter det gule legemet å produsere progesteron i de første seks til åtte ukene av graviditeten, noe som er essensielt for at livmoren kan ta imot og holde på det befruktede egget. Etter åtte uker kommer stort sett alt progesteron fra morkaken, og det aller meste av dette går over i morens sirkulasjon.

Progesteron er fettløselig, og reseptorene finnes inne i målcellene. I livmoren fører progesteron til at slimhinnen blir sekretorisk. Muskelcellene i livmoren blir mindre sammentrukket, noe som gjør det mulig for den å ekspandere under et svangerskap. I livmorhalsen dannes det en slimpropp som er vanskelig å trenge gjennom og som skal beskytte et eventuelt befruktet egg. Progesteron fører til at kroppstemperaturen øker med cirka 0,5 °C.

Sammen med prolaktin og østrogener stimulerer progesteron dannelsen av melkekjertler i brystene. Det høye progesteronnivået under graviditeten hemmer produksjon av brystmelk. Etter fødselen er det kraftige fallet i progesteron viktig for at melkeproduksjonen kommer i gang.

Hormonet er essensielt for å kunne gjennomføre et svangerskap for alle pattedyr. Syntetiske progesteronlignende substanser (progestiner) brukes i legemidler som p-piller og minipiller, mens hemmere av progesteronreseptorer brukes for å indusere abort.

Progestagen er et kunstig fremstilt stoff med samme hormonvirkning som progesteron.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg