Progesteron er et steroidhormon som dannes i eggstokkene og morkaken hos kvinner og i binyrebarken hos både menn og kvinner.

Produksjonen av progesteron hos kvinner varierer med menstruasjonssyklusen. Like før eggløsningen er det en liten økning av progesteron. Etter eggløsningen dannes det gule legeme i ovariet som egget kom fra, idet granulosacellene i ovariet luteiniseres. Dermed øker progesteronproduksjonen kraftig, og når et nivå som er 10–50 ganger høyere enn før eggløsningen. Hvis ikke egget befruktes, brytes det gule legemet ned etter cirka 14 dager. Dermed faller progesteronnivået kraftig og menstruasjonen starter. Progesteron brytes raskt ned til pregnandiol.

Dersom egget befruktes, fortsetter det gule legemet å produsere progesteron i de første seks til åtte ukene av graviditeten, noe som er essensielt for å forberede livmoren til å ta imot det befruktede egget. Etter åtte uker kommer stort sett alt progesteron fra morkaken, og det aller meste av dette går over i morens sirkulasjon.

Progesteron er fettløselig, og reseptorene finnes inne i målcellene. I livmoren fører progesteron til at slimhinnen blir sekretorisk. Muskelcellene i livmoren blir mindre sammentrukket, noe som gjør det mulig for den å ekspandere under et svangerskap. I livmorhalsen dannes det en slimpropp som er vanskelig å trenge gjennom og som skal beskytte et eventuelt befruktet egg. Progesteron fører til at kroppstemperaturen øker med cirka 0,5 °C.

Sammen med prolaktin og østrogener stimulerer progesteron dannelsen av melkekjertler i brystene. Det høye progesteronnivået under graviditeten hemmer produksjon av brystmelk. Etter fødselen er det kraftige fallet i progesteron viktig for at melkeproduksjonen kommer i gang.

Hormonet er essensielt for å kunne gjennomføre et svangerskap i alle pattedyr. Syntetiske progesteronlignende substanser (progestiner) brukes i legemidler som p-piller og minipiller, mens hemmere av progesteronreseptorer brukes for å indusere abort.

Progestagen er et kunstig fremstilt stoff med samme hormonvirkning som progesteron.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.