Diaphragma urogenitale er en trapesformet tverrgående muskelplate som lukker bekkenbunnen på fremsiden, mellom symfysen og analåpningen. Den ligger kaudalt ('under') i forhold til diaphragma pelvis, og dannes hovedsakelig av musculus transversus perinei profundus. Det bakre avsnittet dannes også av musculus transversus perinei superficialis.

Faktaboks

Uttale

diafr'agma 'uro-genit'ale

Etymologi

latinisert fra gresk: diaphragma, 'skillevegg', ouron, 'urin' og geno, 'føde, skape'

Diaphragma urogenitale er rikelig forsynt med kraftige, tverrgående bindevevsdrag (fascia diaphragmatis urogenitalis superior & inferior). Den springer ut fra sittebeinsknuten og innsiden av os ischii og os pubis, og når nesten frem til symfysen (symphysis pubica). Det siste stykket utfylles av et tverrgående bindevevsbånd (ligamentum transversum perinei).

Muskelen danner gjennomgang for urinrøret og er delvis forbundet med dettes omgivende ringmuskulatur (musculus sphincter urethrae). Hos kvinnen danner den også gjennomgang for skjeden som her er omgitt av musculus bulbospongiosus.

Muskelplaten bidrar til å stramme og støtte bekkenbunnen, og den innerveres av nervus pudendus (S(2)3-S4).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg