symfysen

Bekkenet. Figuren viser bekkenet med muskler og ligamenter på venstre side, nerver og hofteben på høyre side. Symfysen er en bruskskive som forbinder de to underlivsbena (ossa pubica) fortil i bekkenet.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Symfysen, symphysis pubica, er spalten mellom de to underlivsbeina (ossa pubica), fylt med en bruskskive, fortil i bekkenet. Den er én til to centimeter bred. Symfysen er bygd opp av et tynt lag hyalin brusk mot hvert av beina, og med fiberbrusk imellom. Fiberbrusken kan ha et skiveformet hulrom inni (cavum/spatium symphyseos), fylt med synovialvæske. Symfysen er forsterket med stramme bindevevsbånd mellom de to underlivsbeina, både på over- (ligamentum pubicum superius) og undersiden (ligamentum arcuatum pubis).

Faktaboks

Uttale
symfˈysen
Etymologi

av gresk sym, sammen (med), og fysein, 'vokse'

Også kjent som

discus interpubicus

skambeinsfugen

underlivsbeinfugen

Tykkelsen på både fiberbrusken og det indre hulrommet kan variere betydelig. Begge deler er tykkere hos kvinner enn hos menn. Til tross for bruskens fasthet er en viss bevegelse i symfysen likevel mulig, især i forbindelse med svangerskap. I stående stilling utsettes symfysen for strekk, i sittende stilling vanligvis for trykk, og med vekten på ett bein for forskyvning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg