bekkenet

Bekkenet. Figuren viser bekkenet med muskler og ligamenter på venstre side, nerver og hofteben på høyre side. Symfysen er en bruskskive som forbinder de to underlivsbena (ossa pubica) fortil i bekkenet.

Av /KF-arkiv ※.

Symfysen, symphysis pubica, er spalten mellom de to underlivsbeina (ossa pubica), fylt med en bruskskive, fortil i bekkenet. Den er én til to centimeter bred. Symfysen er bygd opp av et tynt lag hyalin brusk mot hvert av beina, og med fiberbrusk imellom. Fiberbrusken kan ha et skiveformet hulrom inni (cavum/spatium symphyseos), fylt med synovialvæske. Symfysen er forsterket med stramme bindevevsbånd mellom de to underlivsbeina, både på over- (ligamentum pubicum superius) og undersiden (ligamentum arcuatum pubis).

Faktaboks

Uttale
symfˈysen
Etymologi
av gresk sym, sammen (med), og fysein, ‘vokse’
Også kjent som

discus interpubicus

skambeinsfugen

underlivsbeinfugen

Tykkelsen på både fiberbrusken og det indre hulrommet kan variere betydelig. Begge deler er tykkere hos kvinner enn hos menn. Til tross for bruskens fasthet er en viss bevegelse i symfysen likevel mulig, især i forbindelse med svangerskap. I stående stilling utsettes symfysen for strekk, i sittende stilling vanligvis for trykk, og med vekten på ett bein for forskyvning.

Beinflaten som brusken er festet til endrer seg med alderen, og kan derfor brukes i rettsantropologiske aldersvurderinger. Flaten er avrundet og riflete hos unge individer, men knudrete og med skarpe kanter hos eldre.

Symfyse-fundusmål

Avstanden symfyse-fundus, det vil si toppen av livmoren (fundus uteri), er et mål for å bedømme fosterets omtrentlige kroppslengde. Målet tas liggende, med rette ben og tømt urinblære. Avstanden måles fra symfysens øvre kant til øverste del av livmoren. Målet kan i 20. svangerskapsuke være 18–19 centimeter, i 40. svangerskapsuke 35–36 centimeter. Ved tvillinggraviditet lar dette seg vanskelig måle.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg