Musculus bulbospongiosus er en tverrstripet muskel i bekkenbunnen, og springer ut fra bindevevet rundt mellomkjøttet (centrum tendineum perinei), foran endetarmsåpningen. Den er forskjellig formet hos menn og kvinner.

Faktaboks

Uttale

m'uskulus b'ulbo-spongi'osus

Etymologi

av latin: bulbus, 'fortykkelse, oppsvulming, klump', og spongiosus, svamplignende'

Også kjent som

musculus constrictor vulvae/vestibuli

tidligere betegnelse: musculus bulbocavernosus

Mannen

Hos mannen brer den seg symmetrisk som en uparet, fjærformet muskel fremover langs undersiden av penisroten (bulbus penis), som den mer eller mindre omslutter. Den fester seg dels i fascien til corpus cavernosum, dels i corpus spongiosum, og dels med fibre i den dype fascien til diaphragma urogenitale. Muskelen kan hos mannen bidra til å tømme urinrøret etter endt miksjon, men kan også ha betydning for å forsterke ereksjonen og ejakulasjonen ved orgasme.

Kvinnen

Hos kvinnen er muskelen 'dobbel', idet den kler og omslutter undersiden av bulbus vestibuli og glandula vestibularis major (Bartholins kjertel) på hver side av skjedeåpningen. Den fester seg i oversiden av corpus cavernosum clitoridis, ofte med kryssende fibre. Ved orgasme innsnevrer muskelen skjedeåpningen ved rytmiske kontraksjoner, og bidrar også til tømming av sekretet i Bartholins kjertel, med økt fukting av slimhinnen.

Muskelen innerveres av nervus pudendus (S(2)3-S4). Ved episiotomi kan muskelen gjennomskjæres.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg