Dose-effekt-forhold

Øverst vises forholdet mellom dosen legemiddel i milligram på X-aksen og effekten i prosent på Y-aksen. X-aksen har her en lineær skala. I nederste graf vises samme dose-respons-sammenheng, men med en logaritmisk skala på X-aksen, slik at grafen får en S-form. De stiplede linjene i øverste og nederste graf tilsvarer hverandre.

Av /Gyldendal Akademiske: Legemidler og bruken av dem.

Dose-respons-sammenheng er et grunnleggende prinsipp for å beskrive virkningen av et legemiddel. Sammenhengen mellom en legemiddeldose og virkningen (også kalt effekt eller respons) illustreres ofte i form av grafer kalt «doserespons-kurver», der dosen er oppgitt langs x-aksen og virkningen langs y-aksen.

Faktaboks

Også kjent som

dose-effekt-sammenheng

Dose-respons-sammenheng er også et viktig begrep innenfor toksikologi og arbeidsmedisin, som forsøker å gi uttrykk for den grad av sammenheng det er mellom en påvirkningsdose og risiko for sykdom i en populasjon.

Dose-respons-kurver er mye brukt i risikoanalyse, særlig når det gjelder å finne frem til eksponeringsnivåer som er tilnærmet trygge og ikke skal gi helseskader. Dosebegrepet er imidlertid vesentlig mer komplisert i arbeidsmedisinen enn innen toksikologi og farmakologi, fordi «dosen» ikke kan angis nøyaktig. Dosen for et stoff innen arbeidsmedisin uttrykkes gjerne som produktet av antatt eksponeringsgrad og varigheten av påvirkningen, og kan således aldri bli helt nøyaktig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg