terapeutisk indeks

Terapeutisk indeks er forholdet mellom den terapeutiske dosen og den giftige dosen til et legemiddel.

Artikkelstart

Terapeutisk indeks er forholdet mellom den terapeutiske dosen (dosering for å helbrede en tilstand) og den toksiske (giftige) dosen (dosering som gir ikke-akseptable uønskede virkninger) til et legemiddel.

Faktaboks

Også kjent som
TI-verdi

Eksempel

Terapeutisk indeks kan illustreres med et eksempel:

X og y er to legemidler som i forskjellig dose kan ha samme grad av helbredende og giftig virkning. Den helbredende virkningen av x er hundre ganger større enn av y, fordi man av middel y må gi 100 milligram for å oppnå samme helbredende virkning som ett milligram av x. For å få en giftig virkning av x er det imidlertid tilstrekkelig å fordoble dosen, mens den giftige dosen av y er åtte ganger større enn den terapeutiske dosen. Y er altså mye mindre virksom (potent) enn x, men gir langt mindre fare for overdosering eller forgiftning.

I samsvar med definisjonen er den terapeutiske indeksen for y større enn for x, det vil si at y har større virkningsbredde eller sikkerhetsmargin. Et medikament med høy terapeutisk indeks er mindre risikabelt å bruke enn et med lav terapeutisk indeks. Risikoen for overdosering blir mindre ved høy terapeutisk indeks, og sikkerheten for pasienten er derved større.

Enkelte legemidler, for eksempel hjertemedisinen digitalis, har en lav terapeutisk indeks, det vil si at forholdsvis liten overdosering kan gi alvorlig forgiftning.

terapeutisk dose toksisk dose
x 1 milligram 2 milligram
y 100 milligram 800 milligram

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg