Terapeutisk indeks, forholdet mellom den terapeutiske dosen (dosering for å helbrede en tilstand) og den toksiske (giftige) dosen (dosering som gir ikke-akseptable uønskede virkninger) til et legemiddel.

Terapeutisk indeks kan illustreres med et eksempel:

X og y er to legemidler som i forskjellig dose kan ha samme grad av helbredende og giftig virkning. Den helbredende virkningen av x er hundre ganger større enn av y, fordi man av middel y må gi 100 mg for å oppnå samme helbredende virkning som 1 mg av x. For å få en giftig virkning av x er det imidlertid tilstrekkelig å fordoble dosen, mens den giftige dosen av y er åtte ganger større enn den terapeutiske dosen. Y er altså mye mindre virksom (potent) enn x, men gir langt mindre fare for overdosering eller forgiftning.

I samsvar med definisjonen er den terapeutiske indeksen for y større enn for x, dvs. at y har større virkningsbredde eller sikkerhetsmargin. Et medikament med høy terapeutisk indeks er mindre risikabelt å bruke enn et med lav terapeutisk indeks. Risikoen for overdosering blir mindre ved høy terapeutisk indeks, og sikkerheten for pasienten er derved større.

Enkelte legemidler, f.eks. hjertemedisinen digitalis, har en lav terapeutisk indeks, dvs. at forholdsvis liten overdosering kan gi alvorlig forgiftning.

terapeutisk dose toksisk dose
x 1 mg 2 mg
y 100 mg 800 mg

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.