Dysfagi er problemer med å få maten ned. Dette kan skyldes at maten setter seg fast, eller at de peristaltiske bølgene ikke fungerer som de skal. Dysfagi skiller seg fra for eksempel odynofagi som betyr smerter ved svelging, og som vanligvis har andre årsaker.

Faktaboks

Etymologi
av gresk dys-, ‘dårlig’, og fagein, ‘spise’

Dysfagi kan skyldes trange partier i spiserøret, nevrologiske lidelser, for eksempel etter hjerneslag, eller rett og slett dårlig spyttproduksjon og tørre slimhinner. Funksjonsforstyrrelser med dårlig bevegelighet i muskulaturen i spiserøret (kramper eller lammelser) er den vanligste årsaken.

Utposninger på spiserøret er sjelden, da vil det ofte komme opp igjen porsjoner med ufordøyd mat. Kreft i spiserøret gir også dysfagi, men er også en sjelden tilstand. Nytilkommet dysfagi hos eldre personer skal likevel alltid utredes på grunn av muligheten for kreftsykdom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg