spytt

Spytt er en litt seig, fargeløs væske som dannes i de store og små spyttkjertlene og tømmes ut i munnhulen.
Av /iStock.

Artikkelstart

Spytt er en litt seig, fargeløs væske som dannes i de store og små spyttkjertlene og tømmes ut i munnhulen. Spytt inneholder vann, elektrolytter, slim (mucus) og enzymer. Det er tilnærmet nøytralt (vanlig pH på 6,7-7,0). Viktige enzymer er amylase, som spalter stivelse til glukose og maltsukker, samt det antibakterielle lysozym.

Faktaboks

Også kjent som
saliva

I gjennomsnitt dannes det normalt omtrent 1–1,5 liter spytt daglig. Små mengder spytt produseres kontinuerlig, men mat i munnen, lukt av mat eller tanken på mat øker spyttsekresjonen. Utskillelsen styres av den parasympatiske delen av det autonome nervesystemet ved at kjemoreseptorer i munnslimhinnen sender signaler til spyttregulerende kjerner i hjernestammen. Dette kan også utløses reflektorisk (for eksempel ved tanken på mat).

Visse legemidler kan virke inn på spyttsekresjonen. Preparater med sympatikuslignende effekt (sympatomimetika) gir munntørrhet, mens preparater med parasympatikuslignende effekt (parasympatomimetika) gir spyttflod (salivasjon).

Funksjon

Spyttet bløter opp maten og gjør den lettere å svelge ved hjelp av slimstoffet mucin. Spyttet holder dessuten slimhinnene fuktige og rene og gjør det lettere å snakke. Saliva renser tennene mekanisk for matrester, bakterier og døde celler og er også kjemisk svært viktig for å redusere tannslitasje, forekomsten av karies og marginal periodontitt.

Munntørrhet, etter for eksempel bestråling eller ved bruk av visse medikamenter, medfører økte problemer med karies og marginal periodontitt. Spyttet kan også beskytte mot andre infeksjoner i munnhulen. Matmolekyler løses opp i spyttet og øker smaksevnen.

Spytt er kjemisk sett nesten nøytralt, og sure næringsstoffer fremkaller gjerne en rikelig spyttsekresjon som kan motvirke syreangrep på tennene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg