Ekstrakorporal membranoksygenering er et behandlingsprinsipp for å sikre tilstrekkelig oksygeninnhold i arterieblod ved alvorlig lungesvikt eller ved kombinert hjerte- og lungesvikt.

Faktaboks

Uttale
ekstrakorporal membrˈanoksygenering
Også kjent som
ECMO ExtraCorporal Membrane Oxygenation

Prinsippet går ut på at oksygenfattig veneblod ledes ut av kroppen, vanligvis fra høyre forkammer, og pumpes forbi en tynn membran som erstatter lungenes normale funksjon når det gjelder blodets opptak av oksygen og utskillelse av karbondioksid. Det oksygenerte blodet pumpes deretter tilbake i blodbanen. Blodet kan pumpes inn i en arterie, og kalles da veno-arteriell membranoksygenering. Dette prinsippet brukes i hjerte-lunge-maskiner. Blodet kan også pumpes inn i en stor vene, og kalles da veno-venøs membranoksygenering. Den siste teknikken er i dag den vanligste. Den forutsetter imidlertid at pasienten har tilfredsstillende hjertefunksjon, da pumpen bare besørger blodstrøm forbi membranen og ikke har effekt på blodstrømmen inne i kroppen.

Ekstrakorporal membranoksygenering forutsetter at sykdomsprosessen i lungene kan forventes å gå tilbake innen rimelig tid. Behandlingen er svært ressurskrevende og kan i seg selv forårsake alvorlige komplikasjoner, først og fremst på grunn av forandringer i koagulasjonssystemet. Nytten av slik behandling ved lungesvikt hos voksne er fortsatt omstridt. Behandling av barn er mer akseptert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg