Hjerte-lungemaskin

Hjerte-lungemaskin. Prinsipptegning.

Av /Store norske leksikon ※.

Hjerte-lunge-maskin er en maskin som overtar hjertets pumpearbeid og lungenes pustefunksjon. Hjerte-lunge-maskin brukes særlig under operasjoner på selve hjertet.

Virkningsmåte

Hjerte-lungemaskinen består av to deler, en pumpe som pumper blodet rundt og en oksygenator, «puste»-del, som tilfører blodet oksygen og fjerner karbondioksid. Delene kobles sammen med pasienten via et slangesystem: via kanyler i hulvenene ledes det oksygenfattige blodet inn i et reservoar, derfra til oksygenatoren, for så å bli pumpet inn i pasienten via den oppadstigende delen av hovedpulsåren. Et voksent menneske må ha en blodgjennomstrømning på 4–5 liter per minutt for å opprettholde en tilfredsstillende blodsirkulasjon under en operasjon.

Betjening

Hjerte-lungemaskiner betjenes av en perfusjonist. Dette er autorisert helsepersonell som har spesialutdannelse.

Historikk

Hjerte-lungemaskinen ble konstruert av den amerikanske hjertekirurgen John Gibbon (1903–1973). Han brukte over 20 år på å utvikle den og brukte den første gang ved operasjon på et menneske i 1953.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg