elveblindhet

Elveblindhet er en infeksjonssykdom som først og fremst rammer øyne og hud. Den er en av de vanligste årsakene til blindhet i enkelte tropiske strøk, særlig i Vest-Afrika, men sykdommen finnes også i andre deler av Afrika og i Mellom- og Sør-Amerika.

Faktaboks

Også kjent som
onchocerciasis

Sykdommen skyldes infeksjon av en orm/mark, Onchocerca volvulus, som overføres av ulike knottarter i slekten Simulium. De voksne ormene ligger i knuter i underhuden på pasientene, hvorfra hunnormens avkom, mikrofilarier, sirkulerer i blod og migrerer til huden og til øynene på pasientene. Lesjonene i huden gir intens kløe, og skadene i øynene kan føre til blindhet. Begge skyldes i stor grad en betennelsesreaksjon rettet mot døde mikrofilaria.

Knotten som overfører sykdommen holder til ved elver, og i landsbyene i nærheten kan 20–50 prosent av innbyggerne være infisert. Det er vanskelig å drepe den voksne ormen/marken, og medikamentet som dreper selve ormen, suramin, er toksisk. Imidlertid kan mikrofilaria behandles effektivt med medikamentet ivermectin, men fordi mikrofilarier stadig produseres, må behandlingen gjentas med jevne mellomrom.

Et omfattende kontrollprogram, som innebærer at befolkningen i affiserte områder får en dose ivermectin årlig, er etablert i Afrika. Det samme behandlingsopplegg følges når en pasient med onchocerciasis en sjelden gang dukker opp i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg