elveblindhet

Elveblindhet, infeksjonssykdom som først og fremst rammer øyne og hud. Den er en av de vanligste årsakene til blindhet i enkelte tropiske strøk, særlig i Vest-Afrika, men sykdommen finnes også i andre deler av Afrika og i Mellom- og Sør-Amerika.

Faktaboks

også kjent som:
onchocerciasis

Sykdommen skyldes infeksjon av en orm/mark, Onchocerca volvulus, som overføres av ulike knottarter i slekten Simulium. De voksne ormene ligger i knuter i underhuden på pasientene, hvorfra hunnormens avkom, mikrofilarier, sirkulerer i blod og migrerer til huden og til øynene på pasientene. Lesjonene i huden, som gir intens kløe, og skadene i øynene, som kan føre til blindhet, er i stor grad en betennelsesreaksjon rettet mot døde mikrofilaria. Se også tropesykdommer og filariasis.

Knotten som overfører sykdommen holder til ved elver, og i landsbyene i nærheten kan 20–50 % av innbyggerne være infisert. Det er vanskelig å drepe den voksne ormen/marken, og medikamentet som dreper ormen, suramin, er toksisk. Imidlertid kan mikrofilaria behandles effektivt med medikamentet ivermectin, men fordi mikrofilarier stadig produseres, må behandlingen gjentas med jevne mellomrom.

Et omfattende kontrollprogram, som innebærer at befolkningen i affiserte områder får en dose ivermectin årlig, er etablert i Afrika. Det samme behandlingsopplegg følges når en pasient med onchocerciasis en sjelden gang dukker opp i Norge.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg