filariasis

Artikkelstart

Filariasis, en gruppe av tropesykdommer som skyldes enkelte marker og larver, filarier. Sykdommene overføres til mennesket ved insektbitt og insekter er mellomverter. Voksne hunner, som er mellom to centimeter og en halv meter lange, lager tusenvis av larver som fraktes gjennom hele kroppen. De mikroskopiske larvene, mikrofilariene, oppholder seg hovedsakelig i blodet eller lymfesystemet. Herfra suges de opp av blodsugende insekter, spesielt enkelte typer av mygg, fluer og midd, og føres videre til neste vert når insektet biter andre mennesker. Smitte skjer altså ikke direkte fra menneske til menneske ved kontakt.

Faktaboks

Uttale
filarˈiasis

Ulike typer

Den viktigste filarie-arten er Filaria (Wucheria) bancrofti, som overføres av myggarter, særlig Culex fatigans. Sykdommen er utbredt i tropiske og subtropiske områder (Afrika, Sørøst-Asia).

De voksne centimeterlange markene lever i bindevevet og lymfesystemet, hvor de kan stoppe til lymfekarene og forårsake alvorlige betennelsesreaksjoner. Tidlige sykdomstegn er hovne lymfeknuter og feber. Betennelse i lymfekarene vil føre til hevelse i området på grunn av opphoping av lymfe i vevet (lymfødem). Ved gjentatte betennelser vil det aktuelle området, oftest en arm, et bein eller testikkelpungen, kunne bli enormt forstørret fordi lymfeårene tilstoppes. Huden blir tykk og grov med sprekker. Når tilstanden har kommet så langt, blir den kalt elefantiasis. Det er heller ikke uvanlig at det utvikles anemi.

En annen av artenes larver invaderer huden og øynene og kan forårsake blindhet (elveblindhet). Denne typen filariasis kan sees som kuler under huden.

Diagnose

For å bekrefte diagnosen filariasis undersøkes blodet eller en vevsbit under et mikroskop for å se etter larver.

Behandling

Som regel blir man helbredet etter en treukers kur med legemidler mot mark. Legemidlene kan gi reaksjoner som feber, sykdomsfølelse og smerter i muskler og ledd.

Forebygging

Dersom nødvendige ressurser finnes, kan filariasis til en viss grad kontrolleres ved forebyggende legemidelr og ved bruk av insektdrepende spray/stift, myggnett og beskyttende klesdrakt for å unngå insektbitt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg