Filariasis, en gruppe av tropesykdommer som skyldes enkelte marker og larver, filarier, som overføres til mennesket ved insektbitt; insekter er mellomverter. Voksne hunner, som er mellom 2 og 50 cm lange, lager tusenvis av larver som fraktes gjennom hele kroppen. De mikroskopiske larvene, mikrofilariene, oppholder seg hovedsakelig i blodet eller lymfesystemet. Herfra suges de opp av blodsugende insekter, spesielt enkelte typer av mygg, fluer og midd, og føres videre til neste vert når insektet biter andre mennesker. Smitte skjer altså ikke direkte fra menneske til menneske ved kontakt.

Den viktigste filarie-arten er Filaria (Wucheria) bancrofti, som overføres av myggarter, særlig Culex fatigans. Sykdommen er utbredt i tropiske og subtropiske områder (Afrika, Sørøst-Asia). De voksne centimeterlange markene lever i bindevevet og lymfesystemet, hvor de kan stoppe til lymfekarene og forårsake alvorlige betennelsesreaksjoner. Tidlige symptomer er hovne lymfeknuter og feber. Betennelse i lymfekarene vil føre til hevelse i området pga. opphoping av lymfevæske i vevet (lymfødem). Ved gjentatte betennelser vil det aktuelle området, oftest en arm, et ben eller testikkelpungen, kunne bli enormt forstørret pga. tilstoppingen av lymfekarene. Huden blir tykk og grov med sprekker. Når tilstanden har kommet så langt, blir den kalt elefantiasis. Det utvikler seg blodmangel.

En annen av artenes larver invaderer huden og også øynene og forårsaker blindhet (elveblindhet). Denne typen filariasis kan sees som kuler under huden.

For å bekrefte diagnosen filariasis undersøkes blodet eller en vevsbit under et mikroskop for å se etter larver.

Som regel blir man helbredet etter en treukers kur med medisiner mot mark. Medikamentene kan gi reaksjoner som feber, sykdomsfølelse og smerter i muskler og ledd.

Dersom nødvendige resurser finnes, kan filariasis til en viss grad kontrolleres ved forebyggende medikamenter og ved bruk av insektdrepende spray/stift, myggnett og beskyttende klesdrakt for å unngå insektbitt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.