Filariasis er en fellesbetegnelse på tropesykdommer som skyldes rundormer i familien filarier. Sykdommene overføres til mennesket ved insektbitt og insekter er mellomverter.

Faktaboks

Uttale
filarˈiasis

Voksne hunner er 2–50 centimeter lange og føder tusenvis av mikroskopiske larver, såkalte mikrofilarier. Disse fraktes gjennom hele kroppen og oppholder seg hovedsakelig i blodet eller lymfesystemet. Herfra suges de opp av blodsugende insekter, spesielt enkelte typer av mygg, fluer og midd, og føres videre til neste vert når insektet biter andre mennesker. Smitte skjer altså ikke direkte fra menneske til menneske ved kontakt.

Typer

De viktigste artene og sykdommene de gir er:

Diagnose

For å bekrefte diagnosen filariasis undersøkes blodet eller en vevsbit under et mikroskop for å se etter larver.

Behandling

Som regel blir man helbredet etter en treukers ormekur. Legemidlene kan gi reaksjoner som feber, sykdomsfølelse og smerter i muskler og ledd.

Forebygging

Dersom nødvendige ressurser finnes, kan filariasis til en viss grad kontrolleres ved forebyggende legemidler og ved bruk av insektdrepende spray/stift, myggnett og beskyttende klesdrakt for å unngå insektbitt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg