Emplastrum
Plastermasse rullet sammen til en «pølse». Denne kunne formes etter det omslaget den skulle legges an mot, og eventuelt brukes på nytt.
Emplastrum
Lisens: CC BY SA 4.0

Emplastrum var tidligere brukt som legemiddel til utvortes bruk, og besto av en masse av voks, fett eller olje som et legemiddel ble blandet sammen med, og ofte tilsatt blysalter. Blandingen ble smurt ut på et stykke lerret, skinn eller papir ved hjelp av en spatel og lagt på direkte huden.

Faktaboks

Uttale

empl'astrum

Etymologi

av gresk: emplasso, 'innhylle, smøre på'. Flertall: emplastra

Også kjent som

plaster,

emplastrum transcutaneum

Et slikt plaster kunne enten virke behagelig varmende eller også irriterende på huden, alt etter hvilket legemiddel apotekeren blandet i massen. Særlig irriterende virket det såkalte spanskflue-plasteret (emplastrum cantharidum ordinarium) som kunne gi en brennende følelse og forårsake blemmer i huden. Tanken bak har nok en eldgammel, folkemedisinsk opprinnelse: et ønske om å «trekke» sykdom ut av kroppen gjennom huden. Det var et slikt plaster Henrik Wergeland fikk som behandling under sin siste sykdom. Spansk flue (Lytta vasicatoria) er ellers et insekt som lever på oliventrær i Sydeuropa og skiller ut det sterkt etsende sekretet kantaridin, som angivelig også skal virke som et afrodisiakum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg