Afrodisiaka er ulike midler som antas å øke den seksuelle lysten og prestasjonsevnen. Listen over slike stoffer er lang – fra forskjellige frukter og røtter som ginsengrot og rosenrot, ulike matslag og drikker som østers og alkohol, rusmidler som cannabis og poppers til mer legemiddellignende stoffer som yohimbin.

Faktaboks

Uttale
afrodisˈiaka
Etymologi
gresk, av Afrodite, kjærlighetsgudinnen

Ulike kulturer har hatt sine preferanser. I den japanske kulturen har en for eksempel stor tro på ulike norske råvarer som lodderogn, reinsdyrtestikler og pulverisert reinsdyrhorn. Visse legemidler som kjønnshormoner har en dokumentert effekt på noen.

De aller fleste afrodisiaka har i vitenskapelige studier ikke vist noen sikker dokumentert effekt, men troen på et middel er ofte seksualfremmende i seg selv. Enkelte av stoffene, som cannabis, amfetamin og kokain, kan i små doser ha en effekt, men innebærer ofte en større risiko i form av misbruk. Andre stoffer, som stryknin og spansk flue (oppmalte biller inneholdende cantharides), kan føre til helseskadelige forgiftninger.

De beste afrodisiaka er god fysisk form og helse, god hygiene, trygghet og at en tar seg god tid til å være sammen seksuelt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg