Fremfall.

Fremfall. Livmorfremfall kan være begrenset til at livmoren i varierende grad trenger seg ned gjennom skjeden (a) og (b). Som regel er likevel fremfallet kombinert med at urinblæren og endetarmen buler inn i skjeden i form av blærefremfall (cystocele, c) og endetarmsfremfall (rectocele, d).

Av /Store medisinske leksikon ※.

Endetarmsfremfall er en svikt i bekkenbunnsstrukturene som fører til at nedre deler av endetarmen «vrenger seg ut» og blir hengende utenfor endetarmsåpningen. Tilstanden kan oppstå etter operasjoner i området, eller hos pasienter med mangeårig forstoppelse. Tilstanden er hyppigst hos kvinner (85 prosent av tilfellene) og kan være svært plagsom.

Faktaboks

Også kjent som
endetarmsprolaps

I begynnelsen kommer fremfallet bare til syne i forbindelse med avføring, og glir lett inn igjen. Etter hvert kan det bli mer fiksert, eller iallfall kreve at det dyttes på plass manuelt. Dette kan gi smerter, væsking og eventuelt blødning, avhengig av hvor stort fremfallet er. Hos noen forekommer det fremfall av både endetarmen og skjeden, eventuelt også urinblæren.

Behandlingen er kirurgisk, og består i å fiksere den fremfalne tarmen innvendig. Inngrepet må veies opp mot pasientens plager.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg