endetarmsfremfall

Fremfall. Livmorfremfall kan være begrenset til at livmoren i varierende grad trenger seg ned gjennom skjeden (a) og (b). Som regel er likevel fremfallet kombinert med at urinblæren og endetarmen buler inn i skjeden i form av blærefremfall (cystocele, c) og endetarmsfremfall (rectocele, d).

Fremfall. av /Store medisinske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Endetarmsfremfall er en svikt i bekkenbunnsstrukturene som fører til at nedre deler av endetarmen «vrenger seg ut» og blir hengende utenfor endetarmsåpningen. Tilstanden kan oppstå etter operasjoner i området, eller hos pasienter med mangeårig forstoppelse. Tilstanden er hyppigst hos kvinner (85 %) og kan være svært plagsom.

Faktaboks

Også kjent som
endetarmsprolaps

I begynnelsen kommer fremfallet bare til syne i forbindelse med avføring, og glir lett inn igjen, men etter hvert kan det bli mer fiksert, eller iallfall kreve at det dyttes på plass manuelt. Det gir plager i form av smerter, væsking og eventuelt blødning, avhengig av hvor stort fremfallet er. Hos noen forekommer det fremfall av både endetarm og skjede, eventuelt også urinblære.

Behandlingen er kirurgisk, og består i å fiksere den fremfalne tarmen innvendig. Inngrepet må veies mot pasientens plager.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg