Fremfall.

Fremfall. Livmorfremfall kan være begrenset til at livmoren i varierende grad trenger seg ned gjennom skjeden (a) og (b). Som regel er likevel fremfallet kombinert med at urinblæren og endetarmen buler inn i skjeden i form av blærefremfall (cystocele, c) og endetarmsfremfall (rectocele, d).

Av /Store medisinske leksikon ※.

Skjedefremfall, cystocele eller skjedeprolaps, er en frembukning av urinblærens bakre vegg i skjeden.

Symptomer

Cystocele arter seg som en kul som kommer frem i fremre skjedevegg. Tilstanden er ofte kombinert med fremfall av livmoren og frembukning av endetarmen i bakre skjedevegg (rectocele). Symptomene er først og fremst nedtrykksfølelse, men det kan gi plager i form av nedtrykksfornemmelse, følelse av at en kul kommer frem i skjedeåpningen, problemer med å komme i gang med vannlating eller problemer med å få tømt blæren fullstendig. Et plagsomt cystocele kan opereres.

Falsk cyste

Begrepet cystocele brukes også om en «falsk cyste» (det vil si at den ikke har epitelbekledning) som inneholder væske eller et slimet materiale oppstått på grunn av retensjon eller som reaksjon på en eller annen form for irritasjon i vevet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg