Fremfall.

Fremfall. Livmorfremfall kan være begrenset til at livmoren i varierende grad trenger seg ned gjennom skjeden (a) og (b). Som regel er likevel fremfallet kombinert med at urinblæren og endetarmen buler inn i skjeden i form av blærefremfall (cystocele, c) og endetarmsfremfall (rectocele, d).

Av /Store medisinske leksikon ※.

Fremfall, nedfall eller fremfall av et organ.

Faktaboks

Også kjent som
prolaps

Prolaps av endetarmen vil si at nedre del av denne trenger seg ut gjennom endetarmsåpningen i varierende grad (fullstendig eller ufullstendig prolaps).

Kvinner kan få prolaps av livmoren (prolapsus uteri) eller skjeden (prolapsus vaginae), spesielt kvinner som har født mange barn eller som har hatt kompliserte fødsler. Ved fødsel og svangerskap strekkes skjeden og festene for livmoren slik at den fibrøse forbindelsen mellom disse organene og de omgivende kroppsdelene blir slappere. En annen årsak til prolaps hos kvinner er at østrogenproduksjonen synker etter overgangsalderen. Dette fører blant annet til at bindevevet blir slappere. Ved den vanligste formen for genitalprolaps hos kvinner henger livmoren noe lavt ned i skjeden, og den fremre skjedeveggen buker inn i skjeden og kan i uttalte tilfeller synes som en lyserød hevelse i skjedeåpningen. I alvorlige tilfeller kan det oppstå irritasjon og sårdannelse.

Ettersom undersiden av urinblæren ligger an mot fremre skjedevegg, kan slik prolaps føre til forstyrrelser i blærefunksjonen. Disse forstyrrelsene kan være av to slag: urinlekkasje eller problemer med å få tømt blæren helt. Noe mer sjelden buker bakre skjedevegg seg inn i skjeden. Bakre skjedevegg ligger mot endetarmen, og fremfall kan derfor føre til vansker med tarmtømmingen og forårsake forstoppelse (obstipasjon). I markerte tilfeller kan hele livmoren trenge seg gjennom skjedeåpningen. Behandlingen av genitalprolaps hos kvinner er ofte operasjon, men hos noen bruker man for eksempel en pessarring til å holde livmoren oppe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg