Etterstær er uklarheter i den bakre linsekapselen i et øye som tidligere er operert for grå stær eller har fått utført operasjon med linseutskiftning. Etterstær er svært vanlig etter slike operasjoner, spesielt hos yngre mennesker, og lar seg enkelt behandle med YAG-laser.

Forekomst

Mer enn én av fem av alle som er operert for grå stær vil få plagsom etterstær og trenge behandling. Behandlingen for etterstær gjøres typisk 3–5 år etter at operasjonen ble utført.

Årsak

Grå stær innebærer at øyelinsen har blitt mer eller mindre uklar. Ved operasjon for grå stær fjerner man det uklare innholdet i linsen, men beholder størsteparten av linsekapselen som omslutter linsen. Den nye kunstige linsen legges inn i denne kapselen gjennom en sentral og ganske stor åpning i den fremre delen av kapselen.

Selv om man fjerner det aller meste av linsemassene, vil det alltid være igjen linseceller som deler seg og lager nye linseceller, eventuelt omdanner seg til bindevevsceller. Hvis denne prosessen blir betydelig, vil alle disse cellene gjøre den bakre linsekapselen uklar. Siden all celledeling foregår langsommere med økende alder, er det økt risiko for å få etterstær hvis man er relativt ung.

Symptomer

Den uklare linsekapselen medfører at synet blir svekket på samme måte som ved grå stær, det vil si svekket syn i alle avstander, og uten at dette kan bedres med briller.

Diagnostikk, behandling og prognose

Tilstanden er lett å påvise av øyelegen i en spaltelampe (biomikroskop). Behandlingen består i at øyelegen spjærer den uklare linsekapselen med en YAG-laser. På denne måten blir det en stor åpning. Behandlingen er unnagjort på noen minutter og medfører ikke noen smerter. Ettersom øyet dryppes med et legemiddel for å gjøre pupillen større, vil synet være noe uklart noe tid etter operasjonen.

Synet vil vanligvis normaliseres i løpet av 1–3 dager. Det er sjelden behov for å gjenta behandlingen med mindre personen er meget ung.

Etterstær behandlet med YAG-laser  (åpningen markert med blått)
Etterstær behandlet med YAG-laser (åpningen markert med blått)
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg