YAG-laser er forkortelse for Yttrium Aluminium Garnet laser, hvor det er innblandet et faststoff, ofte neodym, (Nd, Nd:YAG-laser). YAG-lasere benyttes i en rekke ulike virksomheter, herunder også medisinsk bruk i både kirurgisk og terapeutisk øyemed.

Faktaboks

Uttale
jagg-

Nd:YAG laser har en bølgelengde på 1064 nanometer. Lyset som emitteres er grønt (532 nanometer), og absorberes godt av det røde hemoglobin.

Medisinske bruksområder for Nd:YAG laser

Kirurgi

Her utnytter man laserens evne til å koagulere vev, for eksempel i en tumor. Tumorceller tåler mindre varme enn friske celler og laseren vil da ødelegge tumorvevet først. Andre lasere som kan brukes til kirurgiske formål er CO 2 lasere.

Avhengig av laserens effekt målt i watt, kan kirurgiske lasere fjerne overfladisk vev (utvekster som kondylomer med mer, skjære i hudens ytterste lag (til kosmetiske formål), eller skjære i dypere vevslag under operasjoner. Ved laserbruk reduseres både blødninger på grunn av koagulerende effekt og smertene (på grunn av en biostimulerende effekt).

Øyekirurgi

YAG-laseren brukes blant annet til å lage åpning i etterstær som kan oppstå hos noen pasienter en tid etter grå stær-operasjon, og til å lage åpning i regnbuehinnen (iridotomi) ved vinkelblokkglaukom (se grønn stær).

Ved å bruke YAG-laser unngår man konvensjonell kirurgi inn i øyet og reduserer ved det infeksjonsrisiko.

Tannlegebehandling

Også innen tannlegebehandlinger kan YAG-laser brukes og har fordelen av mindre blødning og mindre smerter.

Annen terapeutisk anvendelse

Nd:YAG-lasere med en redusert effekt (lavere wattstyrke), blir også brukt som terapeutiske lasere til å redusere smerter og ulike betennelsestilstander både på huden og i dypere lag som muskler og ledd.

Andre YAG-lasere

Ho:YAG lasere eller CTH:YAG-lasere

I stedet for neodym, brukes krom, thulium og holmium. Bølgelengden av denne lasertypen er 2130 nanometer. Medisinsk anvendes laseren til å knuse gallestein, urinblærestein og nyrestein.

Er:YAG lasere

Her er det erbium som brukes som innblandet. Laserens bølgelengde er 2940 nanometer. ER:Yag blir brukt i laserpeeling-terapi i kosmetisk behandling, for eksempel til å redusere akne-arr. Er:YAG laser blir også brukt til behandling av hull i tennene.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Tunér J, Hode L., Laser Therapy. Clinical Practice andr Scientific Backgorund, Prima Books, 2002
  • Goldberg, David.J, Laser and Lights, Procedures in Cosmetic Dermatology, Elsevier 2008 Vol I-II,

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg