YAG-laser

Artikkelstart

YAG-laser er forkortelse for Yttrium Aluminium Garnet laser, hvor det er innblandet et faststoff, ofte neodym, (Nd, Nd:YAG-laser). YAG-lasere benyttes i en rekke ulike virksomheter, herunder også medisinsk bruk i både kirurgisk og terapeutisk øyemed.

Faktaboks

Uttale
jagg-

Nd:YAG laser har en bølgelengde på 1064 nanometer. Lyset som emitteres er grønt (532 nanometer), og absorberes godt av det røde hemoglobin.

Medisinske bruksområder for Nd:YAG laser

Kirurgi

Her utnytter man laserens evne til å koagulere vev, for eksempel i en tumor. Tumorceller tåler mindre varme enn friske celler og laseren vil da ødelegge tumorvevet først. Andre lasere som kan brukes til kirurgiske formål er CO 2 lasere.

Avhengig av laserens effekt målt i watt, kan kirurgiske lasere fjerne overfladisk vev (utvekster som kondylomer med mer, skjære i hudens ytterste lag (til kosmetiske formål), eller skjære i dypere vevslag under operasjoner. Ved laserbruk reduseres både blødninger på grunn av koagulerende effekt og smertene (på grunn av en biostimulerende effekt).

Øyekirurgi

YAG-laseren brukes blant annet til å lage åpning i etterstær som kan oppstå hos noen pasienter en tid etter grå stær-operasjon, og til å lage åpning i regnbuehinnen (iridotomi) ved vinkelblokkglaukom (se grønn stær).

Ved å bruke YAG-laser unngår man konvensjonell kirurgi inn i øyet og reduserer ved det infeksjonsrisiko.

Tannlegebehandling

Også innen tannlegebehandlinger kan YAG-laser brukes og har fordelen av mindre blødning og mindre smerter.

Annen terapeutisk anvendelse

Nd:YAG-lasere med en redusert effekt (lavere wattstyrke), blir også brukt som terapeutiske lasere til å redusere smerter og ulike betennelsestilstander både på huden og i dypere lag som muskler og ledd.

Andre YAG-lasere

Ho:YAG lasere eller CTH:YAG-lasere

I stedet for neodym, brukes krom, thulium og holmium. Bølgelengden av denne lasertypen er 2130 nanometer. Medisinsk anvendes laseren til å knuse gallestein, urinblærestein og nyrestein.

Er:YAG lasere

Her er det erbium som brukes som innblandet. Laserens bølgelengde er 2940 nanometer. ER:Yag blir brukt i laserpeeling-terapi i kosmetisk behandling, for eksempel til å redusere akne-arr. Er:YAG laser blir også brukt til behandling av hull i tennene.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Tunér J, Hode L., Laser Therapy. Clinical Practice andr Scientific Backgorund, Prima Books, 2002
  • Goldberg, David.J, Laser and Lights, Procedures in Cosmetic Dermatology, Elsevier 2008 Vol I-II,

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg