Excimerlaser er en laser som kan brukes til å fjerne fordunklinger i fremre del av hornhinnen (PTK: photo therapeutic keratectomy) og til å behandle brytningsfeil i øyet ved å endre hornhinnens brytende egenskaper (PRK: photo refractive keratectomy). Ved behandling av nærsynthet, som er den tilstanden man har lengst og mest omfattende erfaring med, brukes excimerlaseren til å fjerne vev midt på hornhinnen fortil slik at hornhinnen blir flatere i dette området. Derved reduseres hornhinnens brytende kraft og nærsyntheten avtar.

Resultatene er i alminnelighet gode, men hos noen kan arret som oppstår etter behandlingen, påvirke nattsynet og/eller medføre at maksimal synsskarphet blir noe nedsatt. I tillegg foreligger det, som for alle kirurgiske inngrep, risiko for infeksjoner som kan gi varig nedsatt syn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg