Fødselsdepresjon er depresjon som oppstår i kjølvannet av en fødsel.

Faktaboks

Også kjent som
post-partumdepresjon

En lett og forbigående form for nedtrykt stemningsleie etter en fødsel (såkalte «post-partum blues», «baby blues» eller barseltårer) er veldig vanlig. Dette inntreffer vanligvis etter to til fire dager og går fort over. Barseltårer er ikke det samme som fødselsdepresjon.

Depresjon i klinisk forstand er sjeldnere, men heller ikke uvanlig. Omtrent 10 prosent av alle fødende kvinner får fødselsdepresjon. Fødselsdepresjon varer lenger enn barseltårer, ofte i flere måneder.

Fødselsdepresjon kan også ramme fedre eller partneren til den som har født barnet.

Hos en undergruppe, anslagsvis 1–2 promille av fødende kvinner, kan det oppstå psykotiske depresjoner (fødselspsykose).

Årsaker

Årsaken antas i stor grad å være knyttet til de store biologiske forandringer som en fødsel medfører for moren, men også andre forhold har ofte betydning slik som omstendigheter omkring graviditet (for eksempel uønsket graviditet), problemer i forhold til barnefar eller vanskelige fremtidige psykososiale forhold i tilknytning til den nye livssituasjonen.

Behandling

Behandlingen vil primært være psykologisk i form av psykologisk rådgivning og praktisk og eventuelt økonomisk hjelp. Ved mer uttalte former for fødselsdepresjoner kan også antidepressive legemidler være aktuelt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg