Fødselspsykose er en alvorlig psykisk lidelse (psykose) som opptrer hos mor like etter fødselen. Den som rammes av en fødselspsykose får en realitetsbrist – det vil si at virkeligheten oppfattes annerledes og ikke deles av de andre som er rundt dem. Symptomene kan variere mye og innebærer ofte endringer i stemningsleie. De kan ha problemer med å sove, være urolige samt slite med vrangforestillinger, hallusinasjoner og være desorganisert både når det gjelder tale og atferd.

Faktaboks

Også kjent som
puerperalpsykose post-partum-psykose svangerskapspsykose

Fødselspsykose rammer mellom én og to promille av fødende kvinner. Man kjenner ikke til den helt spesifikke årsaken til lidelsen. Både arvelige og hormonelle faktorer spiller en rolle, sammen med de omveltningene selve fødselen innebærer (stress og mangel på søvn).

De som har hatt en psykoselidelse eller en bipolar lidelse tidligere vil være mer sårbare for å bli rammet av en fødselspsykose. Det er viktig at de får tett oppfølging både under svangerskapet og etter fødselen.

Behandlingen er som ved alvorlige psykiske lidelser i sin alminnelighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg