Fantomsmerter er smerter og andre fornemmelser som utløses fra nerveendene i en amputasjonsstump. For pasienten kjennes det ut som om smertene og ubehaget kommer fra den amputerte kroppsdelen. Fantomsmerter kan også komme fra en del av kroppen som ikke lenger har nerveforsyning etter skader/sykdom. Ofte virker det som om fornemmelsene stammer fra den ytterste delen av et amputert lem – ved amputasjon av armen følgelig fra hånden.

Fantomsmerter er ikke det samme som smerter ytterst i amputasjonsområdet. Fantomsmerter refererer til en smerte i en del av kroppen som ikke lenger er der eller som ikke lenger har nerveforsyning, men som hjernen fortsatt har en hukommelse av. Fantomsmerter opptrer oftest ganske umiddelbart etter skaden/amputasjonen, men kan også utvikle seg måneder og år etter hendelsen. Smertene kan ha ulik karakter og være til stede hele tiden, eller den kan komme og gå, og de kan utløses av ulike stimuli fra andre deler av kroppen.

Behandling

Tilstanden kan være meget ubehagelig, smertefull og vedvarende, og det kan være vanskelig å behandle fantomsmerter. Det er få gode dokumenterte behandlingsmetoder, men behandling som bidrar til å endre hjernens plastisitet virker lovende. En av behandlingsmetodene for å endre hjernens plastisitet er å trene foran speil slik at hjernen lures til å tro at man beveger på den syke siden.

I noen tilfeller kan årsaken være fortykkelser, nevrinomer, i nerveendene. I hardnakkede tilfeller kan operasjon komme på tale.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg