Nevrologi er læren om sykdommer i nervesystemet. Nevrologi er en egen legespesialitet. Nevrologiske avdelinger finnes ved 18 norske sykehus, som omfatter alle universitetssykehus og mange lokalsykehus. Det finnes også privatpraktiserende nevrologer.

Faktaboks

Uttale
nevrologˈi
Etymologi
av gresk neuron, ‘nerve’, og logos, ‘tanke, lære’

Nevrologisk utredning

Ved en nevrologisk undersøkelse gjennomgås pasientens sykehistorie, og det foretas en undersøkelse av nervesystemets forskjellige funksjoner, så som mentale ferdigheter, syn, tale, berøringssans, bevegelse, koordinasjon og reflekser.

I tillegg gjøres ofte en eller flere spesialundersøkelser: Doppler blodstrømsmåling av blodårene til hjernen, elektroencefalografi (EEG), elektromyografi (EMG), spinalpunksjon samt bildediagnostikk i form av computertomografi (CT) eller magnetresonanstomografi, MR. Oppgaven er å fastslå hvor i nervesystemet en sykdom eller skade er lokalisert, hva dette skyldes og hvordan pasienten best kan behandles.

Spesialisering i nevrologi

En nevrolog er spesialist i nevrologi. For å bli nevrolog kreves seks års utdannelse etter at man er blitt ferdig godkjent lege. Utdannelsen omfatter tjeneste ved nevrologiske avdelinger samt tjeneste innen nevrokirurgi. Tidligere var det også krav om tjeneste innen psykiatri.

Nevrologiske sykdommer

Det finnes svært mange sykdomstilstander i nervesystemet. Noen forekommer svært hyppig i befolkningen, som for eksempel migrene. Mange nevrologiske sykdommer er sjeldne. Blant de viktigste nevrologiske sykdommene finner vi epilepsi, Parkinsons sykdom og multippel sklerose. I noen tilfeller må pasienter med nevrologiske lidelser opereres, og dette gjøres da vanligvis i nevrokirurgiske avdelinger, eventuelt i ortopediske avdelinger hvis det dreier seg om rygglidelser.

Historikk

Nevrologien har sine røtter i vitenskapen om nervesystemets bygning og funksjoner. Moderne nevrologi vokste frem på 1800-tallet, i første rekke flere steder i Tyskland, i Frankrike (Paris) og i Østerrike (Wien), og noe senere i England (London). National Hospital for Nervous Diseases, Queen Square i London, var i første halvdel av 1900-tallet «nevrologiens Mekka», og har hatt stor innflytelse på fagets utvikling. Senere har amerikansk nevrologi i stor grad preget faget.

Den første nevrologiske spesialavdeling i Norge ble opprettet på Rikshospitalet i Oslo i 1895, og Norge fikk samme år verdens andre professor i nevrologi (Christopher Blom Legaard, 1851–1921). Verdens første nevrologiprofessor var Jean-Martin Charcot (1825–1895) i Paris.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg