nevrologi

Artikkelstart

Nevrologi er læren om nervesystemet og sykdommer i det. Nevrologi er en egen legespesialitet som tar hånd om sykdommer i nervesystemet, for eksempel epilepsi, Parkinsons sykdom og multippel sklerose. I noen tilfeller må pasienter med nevrologiske lidelser opereres, og dette gjøres da vanligvis i nevrokirurgiske avdelinger, eventuelt i ortopediske avdelinger hvis det dreier seg om rygglidelser.

Faktaboks

Uttale
nevrologˈi
Etymologi
av gresk neuron, ‘nerve’, og logos, ‘tanke, lære’

Nevrologiske avdelinger finnes ved alle regionsykehus og sentralsykehus, samt ved enkelte lokalsykehus. Det finnes også privatpraktiserende nevrologer.

Nevrologisk utredning

Ved en nevrologisk utredning gjennomgås pasientens sykehistorie, og det foretas en undersøkelse av nervesystemets forskjellige funksjoner, så som mentale ferdigheter, syn, tale, berøringssans, bevegelse, koordinasjon og reflekser.

I tillegg gjøres ofte en eller flere spesialundersøkelser: Doppler blodstrømsmåling av blodårene til hjernen, elektroencefalografi (EEG), elektromyografi (EMG), spinalpunksjon samt computertomografi (CT) og MR. Oppgaven er å fastslå hvor i nervesystemet en sykdom eller skade er lokalisert, hva dette skyldes og hvordan pasienten best kan behandles.

Spesialisering i nevrologi

En nevrolog er spesialist i nevrologi. For å bli nevrolog kreves seks års utdannelse etter at man er blitt ferdig godkjent lege. Utdannelsen omfatter tjeneste ved nevrologiske avdelinger samt minst et halvt år med både nevrokirurgi og psykiatri.

Historikk

Nevrologien har sine røtter i vitenskapen om nervesystemets bygning og funksjoner. Moderne nevrologi vokste frem på 1800-tallet, i første rekke flere steder i Tyskland, i Frankrike (Paris) og i Østerrike (Wien), og noe senere i England (London). National Hospital for Nervous Diseases, Queen Square i London, var i første halvdel av 1900-tallet «nevrologiens Mekka», og har hatt stor innflytelse på fagets utvikling. Senere har amerikansk nevrologi i stor grad preget faget.

Den første nevrologiske spesialavdeling i Norge ble opprettet på Rikshospitalet i Oslo i 1895, og Norge fikk samme år verdens andre professor i nevrologi (Christopher Blom Legaard 1851–1921). Verdens første nevrologiprofessor var Jean-Martin Charcot (1825–95) i Paris.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg