Amputasjon, operativ fjerning av en del av et organ eller en kroppsdel. I dagligtale brukes ordet særlig om fjerning av et bein eller en arm (en ekstremitet) eller del av en ekstremitet. Skjer fjerningen ved en leddflate, kalles det eksartikulasjon.

Grunnen til at man amputerer en kroppsdel, er vanligvis så alvorlige skader at det er umulig å bygge opp igjen knoklene og sikre blodforsyningen. Også åreforkalkning som fører til gangren (koldbrann) i foten eller leggen, samt visse ondartede knokkel- og hudsvulster kan gjøre det nødvendig å fjerne den angrepne kroppsdelen for å redde pasientens liv. Utbredte betennelser kan også være så ødeleggende at pasienten er best tjent med å få utført amputasjon.

Moderne kirurgi, særlig karkirurgi, plastikkirurgi og transplantasjonskirurgi, har imidlertid muliggjort en langt mer konserverende behandling enn før. I flere tilfeller har det lykkes for kirurger å sy fast en avreven arm og å reetablere blodkar- og nerveforsyning, slik at armen blir funksjonsdyktig. Dessuten kan antibiotika bekjempe de infeksjonene som tidligere ofte gjorde det nødvendig å amputere, særlig ved krigsskader.

Man har gjort store fremskritt i fremstillingen av proteser (kunstige kroppsdeler) som aktiveres fra de delene av en ekstremitet som er bevart. Derfor er det viktig at amputasjonen er så skånsom som mulig. Moderne proteser er fremstilt av lettmetaller og kunststoffer og forsynt med mekaniske gripeinstrumenter. Disse betjenes med amputasjonsstumpens og kroppens muskulatur, noen ganger med hjelp av små trykkluftmotorer. Ved hjelp av elektronisk teknikk er det mulig å konstruere hånd- og underarmsproteser med fingre som aktiveres via elektromotorer av elektriske impulser fra muskulaturen i amputasjonsstumpen.

Enhver pasient som gjennomgår amputasjon må etter operasjonen gjennom en opptreningsprosess, der vedkommende i størst mulig grad lærer å klare seg selv. En amputasjon følges vanligvis av mange fysiske problemer. Det er anstrengende å bruke protese, og det er neppe mulig å konstruere en protese som ikke innimellom forårsaker hudirritasjon og smertefulle gnagsår.

Fantomsmerter er en spesiell komplikasjon, med smerter og andre fornemmelser som kjennes som om de kommer fra den amputerte kroppsdelen. De skyldes irritasjon av nerveender i amputasjonsstumpen, og de kan ofte behandles effektivt på forskjellige måter.

Amputasjon var det vanligste inngrep i krigskirurgien før den moderne kirurgien ble utviklet. Napoleons sjefskirurg kunne personlig utføre opptil 200 amputasjoner på én dag etter store slag.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.