Amputasjon, operativ fjerning av en del av et organ eller en kroppsdel. I dagligtale brukes ordet særlig om fjerning av et bein eller en arm (en ekstremitet) eller del av en ekstremitet. Skjer fjerningen ved en leddflate, kalles det eksartikulasjon.

Faktaboks

Uttale
amputasjˈon
Etymologi
av latin amputare, ‘skjære bort’

Grunnen til at man amputerer en kroppsdel, er vanligvis så alvorlige skader at det er umulig å bygge opp igjen knoklene og sikre blodforsyningen. Også åreforkalkning som fører til gangren (koldbrann) i foten eller leggen, samt visse ondartede knokkel- og hudsvulster kan gjøre det nødvendig å fjerne den angrepne kroppsdelen for å redde pasientens liv. Utbredte betennelser kan også være så ødeleggende at pasienten er best tjent med å få utført amputasjon.

Konserverende behandling

Moderne kirurgi, særlig karkirurgi, plastikkirurgi og transplantasjonskirurgi, har imidlertid muliggjort en langt mer konserverende behandling enn før. I flere tilfeller har det lykkes for kirurger å sy fast en avreven arm og å reetablere blodkar- og nerveforsyning, slik at armen blir funksjonsdyktig. Dessuten kan antibiotika bekjempe de infeksjonene som tidligere ofte gjorde det nødvendig å amputere, særlig ved krigsskader.

Proteser

Man har gjort store fremskritt i fremstillingen av proteser (kunstige kroppsdeler) som aktiveres fra de delene av en ekstremitet som er bevart. Derfor er det viktig at amputasjonen er så skånsom som mulig. Moderne proteser er fremstilt av lettmetaller og kunststoffer og forsynt med mekaniske gripeinstrumenter. Disse betjenes med amputasjonsstumpens og kroppens muskulatur, noen ganger med hjelp av små trykkluftmotorer. Ved hjelp av elektronisk teknikk er det mulig å konstruere hånd- og underarmsproteser med fingre som aktiveres via elektromotorer av elektriske impulser fra muskulaturen i amputasjonsstumpen.

Opptrening

Enhver pasient som gjennomgår amputasjon må etter operasjonen gjennom en opptreningsprosess, der vedkommende i størst mulig grad lærer å klare seg selv. En amputasjon følges vanligvis av mange fysiske problemer. Det er anstrengende å bruke protese, og det er neppe mulig å konstruere en protese som ikke innimellom forårsaker hudirritasjon og smertefulle gnagsår.

Fantomsmerter er en spesiell komplikasjon, med smerter og andre fornemmelser som kjennes som om de kommer fra den amputerte kroppsdelen. De skyldes irritasjon av nerveender i amputasjonsstumpen, og de kan ofte behandles effektivt på forskjellige måter.

Historikk

Amputasjon var det vanligste inngrep i krigskirurgien før den moderne kirurgien ble utviklet. Napoleons sjefskirurg kunne personlig utføre opptil 200 amputasjoner på én dag etter store slag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg