Feberkramper er krampeanfall hos barn i forbindelse med feber. Feberkramper sees hos tre til fire prosent av barn under fem år. Tilstanden forekommer hyppigere i enkelte familier, så en viss arvelig disposisjon er til stede.

Årsaken til feberkramper er ukjent. Men feberkramper kommer av en spesiell reaksjon på feber og spesielt på feberstigning i den umodne barnehjernen. Ved en del spesielle former for kramper skal en være på vakt med hensyn til andre forklaringer enn feber. Det gjelder særlig langvarige krampeanfall (over 15 minutter), og anfall hvor krampene ikke er generelle, men begrenset til deler av kroppen. Anfall i første leveår krever også nøyere utredning.

Krampene er ofte generelle. Barnet mister bevisstheten og har rykninger i armer og bein. Anfallet varer sjelden lenger enn fem minutter, men det kan vare opptil 15 minutter.

Feberkramper virker så skremmende at de fleste barn innlegges på sykehus, men barnet vil ofte være symptomfritt når det kommer frem. Oftest er årsaken til feberen en uskyldig øvre luftveisinfeksjon.

Det er svært sjelden, om i det hele tatt, at feberkramper er farlige eller fører til skade. For noen barn kan krampene komme tilbake. Det gjelder særlig barn som har sitt første anfall i det første leveåret. Foreldrene må derfor instrueres nøye om muligheten til at feberkrampene kan gjenta seg. Siden krampene skyldes en reaksjon på økt kroppstemperatur, er det bra å forhindre unødvendig oppvarming av barnet. Det er vanlig å gi foreldrene et medikament som kan stanse et eventuelt senere anfall. Det diskuteres i hvilken grad febernedsettende behandling kan forebygge kramper.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg