bittet

Tennene. Tegning som viser ulike bitt. Øverst Angle klasse I hvor tannbuene har et riktig forhold til hverandre. En feil i tannstillingen vil være et lokalt avvik i en eller begge tannbuer. – I midten Angle klasse II hvor hele tannbuen i underkjeven ligger for langt tilbake i forhold til overkjevens tannbue. Det medfører gjerne overbitt. – Nederst Angle klasse III hvor hele tannbuen i underkjeven ligger for langt frem i forhold til overkjevens tannbue. Det medfører gjerne underbitt.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Artikkelstart

Bittet er den måten måten tennene i overkjeven treffer tennene i underkjeven på ved sambitt. Dette kalles også for «okklusjon».

Ved normalt sambitt er det kontakt mellom overkjevens og underkjevens tenner. Det vil si at alle jekslene møtes med tyggeflatene mot hverandre, samtidig med at fortennene i underkjeven møter baksiden av fortennene i overkjeven. Sett fra siden danner det normale bittet en sagtakket linje hvor tennene i over- og underkjeve passer sammen i et mønster. Denne begynner med at den øverste hjørnetannen går ned mellom underkjevens hjørnetann og den forreste premolaren. På tilsvarende måte møter de andre tennene to motstående tenner bortsett fra visdomstennene i overkjeven.

Det er viktig for utviklingen av bittet at seksårsjekselen bryter frem normalt. Dersom jekslene i melketannsettet får mye karies («hull i tennene») og må fjernes på barn under syv år, kan seksårsjekselen i samme kjeve bevege seg fremover slik at det blir plassmangel for de tennene som ennå ikke er frembrutt.

Bitt som ikke er normale kalles for bittanomalier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg