Tennene

Tennene. Tegning som viser ulike bitt. Øverst Angle klasse I hvor tannbuene har et riktig forhold til hverandre. En feil i tannstillingen vil være et lokalt avvik i en eller begge tannbuer. – I midten Angle klasse II hvor hele tannbuen i underkjeven ligger for langt tilbake i forhold til overkjevens tannbue. Det medfører gjerne overbitt. – Nederst Angle klasse III hvor hele tannbuen i underkjeven ligger for langt frem i forhold til overkjevens tannbue. Det medfører gjerne underbitt.

Av /Store medisinske leksikon ※.
Kryssbitt
Kryssbitt hvor underkjevens jeksler biter på yttersiden av overkjeven fordi overkjeven er smalere enn underkjeven.
Normalrelasjon
Normalt bitt hvor overkjevens jeksler biter på yttersiden av underkjevens jeksler.
Normalrelasjon

Bittet er den måten måten tennene i overkjeven treffer tennene i underkjeven på ved sambitt. Dette kalles også okklusjon.

Ved normalt sambitt er det kontakt mellom overkjevens og underkjevens tenner. Det vil si at alle jekslene møtes med tyggeflatene mot hverandre, samtidig med at fortennene i underkjeven møter baksiden av fortennene i overkjeven.

Sett fra siden danner et normalt bitt en sagtakket linje hvor tennene i overkjeven og underkjeven passer sammen i et mønster. Linjen begynner med at den øverste hjørnetannen går ned mellom underkjevens hjørnetann og den forreste premolaren. På tilsvarende måte møter de andre tennene to motstående tenner bortsett fra visdomstennene i overkjeven.

Unormale bitt

Bitt som ikke er normale kalles for bittanomalier.

Tannrekkeforskyvning

Hvis underkjevens tannrekke er forskjøvet bakover i forhold til overkjevens tannrekke, slik som ved Angle klasse II, vil det oftest bli et overbitt i fronten. Det vil si at fortennene i overkjeven står lengre foran fortennene i underkjeven enn ved normalt sambitt.

Hvis underkjevens tannrekke er forskjøvet framover i forhold til overkjeven, som i Angle klasse III, blir det oftest et underbitt. Da er det underkjevens fortenner som står fremst.

Kryssbitt

Når overkjeven er smalere enn underkjeven, vil underkjevens tenner bite på yttersiden av overkjevetennene. Dette kalles kryssbitt, og kan forekomme på den ene siden eller på begge sider som enkeltsidig eller dobbeltsidig kryssbitt.

Saksebitt

Hvis bredden på kjevene er så forskjellig at jekslene biter helt forbi hverandre, kalles det saksebitt. Saksebitt kan også oppstå når trangstilling gjør at en tann bryter frem helt på utsiden eller innsiden av tannbuen.

Tranghet

Det er viktig for utviklingen av bittet at seksårsjekselen bryter frem normalt. Dersom jekslene i melketannsettet får mye karies («hull i tennene») og må fjernes på barn under syv år, kan seksårsjekselen i samme kjeve bevege seg fremover slik at det blir plassmangel for de tennene som ennå ikke er frembrutt.

Behandling

Både over- og underbitt, kryssbitt og saksebitt kan behandles med tannregulering (kjeveortopedisk behandling). Hvis avviket mellom kjevene er veldig stort, kan det bli nødvendig med ortognatisk kirurgi før tannregulering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg