Fibularislammelse er en lammelse av nervus fibularis, det vil si den nerven som innerverer de musklene som løfter foten. Fibularislammelse viser seg ved slapt hengende fotstilling som kalles droppfot (også kalt hengefot) og personen som er rammet merker at fotavviklingen ved gange er endret og foten er vanskelig å få med seg.

Faktaboks

Uttale
fibulˈarislammelse
Også kjent som

peroneuslammelse

Årsaker

Årsaken er vanligvis en skade og inneklemming av nervus fibularis. Denne nerven ligger svært utsatt til på utsiden i kneområdet og øverst på leggen. De vanligste måtene å klemme inne denne nerven på er å sitte med beina i kors, gå med høye trange støvler eller sitte lenge inntil noe hardt som klemmer på utsiden av leggen oppe mot kneet.

Symptomer

Det viktigste og mest åpenbare tegnet på fibularislammelse er droppfot og dermed gangvansker. Ved droppfot henger foten slapt ned på grunn av skade i nerveforsyningen til den muskulaturen som bøyer foten oppover. I tillegg vil man ha nummenhet på utsiden av leggen ned mot ankelen og på oversiden av foten. Ved lokale smerter i forløpet av nerven bør dette området undersøkes nærmere, for å se til at det ikke er lokale årsaker som opprettholder en inneklemming av nerven.

Droppfot må ikke forveksles med spissfot, der foten peker spisst nedover på grunn av stramninger (spastisitet) i muskulaturen i tjukkleggen.

Behandling

De aller fleste fibularislammelser blir helt bra av seg selv. Det er svært viktig å hindre nye hendelser som klemmer av nerven og også utelukke andre årsaker til lammelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg