Spissfot er definert som manglende evne til å dorsalflektere foten til plantigrad stilling med strakt kne, det vil si at man ikke får hele fotsålen i bakken med utstrakt kne. Fotens stilling er som når man står på tærne. Funksjonell spissfot ses hos tågjengere, der hælen ikke når bakken ved gange. Hos disse kan foten beveges passivt inn i plantigrad stilling. Tågange er vanlig hos små barn, og vil ofte gå over av seg selv. Ekte spissfot skyldes en kontraktur i ankelleddet der foten er feilstilt i forhold til leggen.

Faktaboks

Også kjent som
pes equinus

Årsaker

Spissfot skyldes en skade i de motoriske nervebanene fra hjernebarken og ned til ryggmargens forhornsceller. Dette ses oftest hos barn med cerebral parese.

Tilstanden kan være medfødt, som del av klumpfot, eller ervervet, for eksempel etter skade med lammelse av leggmuskulatur. Ervervet spissfot kan også forekomme etter lang immobilsering i gips, spesielt hvis gispen ikke har gitt rom for god dorsalfleksjon i ankelen.

Behandling

Behandlingen tilpasses årsaken til spissfot. Konservativ behandling skal alltid prøves først, og består av tøyninger, ortosebehandling og eventuelt botoxinjeksjoner i musklene bak i leggen.

Operativ behandling bør utsettes så lenge som mulig. Hos barn med cerebral parese må korreksjon av spissfot ofte kombineres med inngrep på andre nivåer, som kne og hofte, i samme seanse. Dette kalles multilevel-kirurgi.

Forlengelse av bakre leggmuskel kan gjøres på tre nivåer:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg