flashback (rus)

Artikkelstart

Flashback er spontant innsettende, forbigående gjenopplevelser av følelser, sanseinntrykk og tanker som tidligere ble opplevd under hallusinogen rus.

Faktaboks

Etymologi
engelsk, egentlig ‘raskt glimt bakover’

Flashbacks inntrer uten bruk av rusmidler og kan komme helt uten forvarsel. Flashbacks vil kunne oppleves som alt fra behagelige til meget ubehagelige og skremmende. Flashbacks vil vare fra noen få sekunder til noen minutter, i sjeldne tilfeller flere timer.

Flashbacks inntrer hos personer som har brukt hallusinogener (LSD, meskalin, psilocybin) og andre rusmidler der hallusinasjoner kan opptre (cannabis, ecstasy, fensyklidin).

Sjansen for å oppleve flashbacks er større hos tidligere storbrukere enn hos dem som bare har brukt det aktuelle stoff noen få ganger. Det er ikke rapportert at flashbacks kan inntre senere enn fire til fem år etter siste bruk av rusmidler.

Den biologiske bakgrunn for opptreden av flashbacks er ikke kjent. Forekomst av flashbacks synes ikke å være knyttet til spesielle rusmiddelforårsakede skadevirkninger.

Flashback uten rusmiddelsammenheng

Flashback brukes også om korte, glimtaktige gjenopplevelser av tidligere opplevelser, oftest av skremmende eller truende art uten at det foreligger bruk eller misbruk av rusmidler.

Flashback er et av flere intrusjonsfenomener (intrusjon) ved alvorlige stressreaksjoner og utløses ofte av et sanseinntrykk som minner om inntrykk som i hukommelsen er forbundet med den traumatiske opplevelsen.

Flashback er forbundet med kroppslige symptomer som hjertebank, indre uro og angst. For eksempel kan en flyktning i et glimt gjenoppleve deler av en torturseanse utført av tidligere hjemlandets myndigheter idet han møter en uniformert politimann eller militær i Norge. Flashback er relativt vanlig ved posttraumatisk stresslidelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg