Folsyre, stoff som tilhører B-vitamingruppen.

Folsyre er nødvendig for oppbyggingen av nukleinsyrer (DNA m.m.) og dermed for celledeling og vekst, spesielt for benmargens produksjon av røde og hvite blodceller.

Det finnes mange varianter av folsyre (folater) som alle har samme vitaminvirkning. Folsyre finnes i matvarer som grønnsaker, frukt (nøtter), gjær, lever, nyre, melk og fisk, men det ødelegges ved oppvarming.

Det daglige behovet anslås til ca. 0,4 mg for voksne, men økes til opp mot det dobbelte hos gravide og diegivende kvinner, fordi fosterets og spedbarnets behov er stort.

Folsyremangel forekommer sjelden, men sees særlig ved graviditet, feilernæring (særlig hos eldre som får utilstrekkelig kost, og hos alkoholikere) samt hos epileptikere som behandles med fenytoin, samt ved visse tarmlidelser. Symptomene stammer særlig fra benmargen (megaloblastisk anemi) og fra fordøyelseskanalens slimhinne, dvs. fra vev der cellene deler seg raskt.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.