Folat, et B-vitamin som forekommer i en rekke forskjellige former. Folat er en samlebetegnelse for folsyre (pteroylglutaminsyre), dennes derivater samt tilsvarende stoffer med flere glutamatgrupper (pteroylpolyglutamater). Folat kan måles i blodet.

Gode kilder til folat i norsk kosthold er grønnsaker, belgvekster, sitrusfrukterbær samt grove kornvarer.

Den primære biokjemiske funksjon for folat er overføring av ett-karbon-enheter i en rekke fundamentale reaksjoner, inkludert aminosyrestoffskiftet og syntese av puriner/pyrimidiner som er byggesteiner i DNA og RNA.

Folatmangel fører til redusert celledeling og forandringer i proteinsyntesen. Folatmangel kan føre til megaloblastisk anemi, hvor dannelsen av de røde blodcellene blir forstyrret.

Tilstrekkelig folat tidlig i graviditeten reduserer risikoen for å få et barn med nevralrørsdefekt. Anbefalinger om økt inntak av folat blant kvinner i fertil alder er på minst 400 mikrogram daglig. En slik mengde kan oppnås via kosten ved et høyt inntak av matvarer rike på folat. For mange kvinner vil det være vanskelig å oppnå 400 mikrogram folat i kosten, dessuten er det holdepunkter for større risikoreduksjon (for nevralrørsdefekter) ved et ekstra folattilskudd.

På denne bakgrunn anbefales derfor kvinner som kan regne med å bli gravide et ekstra folattilskudd på 400 mikrogram daglig. Tilskuddet bør tas i god tid før graviditeten og i svangerskapets første tre måneder.

Det er data som tyder på at folat kan ha betydning for hjerte- og karsykdommer og visse kreftformer, men randomiserte kliniske studier har ikke bekreftet hypotesen om at tilskudd av folat reduserer hjerte- og karsykdom.

Nomenklaturen for disse stoffene har vært forvirrende. Folacin, som ikke lenger anbefales brukt, benyttes fortsatt som samlebetegnelse, og folinsyre, og ikke folsyre, har i norsk medisinsk litteratur vært den vanligste betegnelsen for pteroylglutamat.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.