Forkjølelsessår er blemmer og sår på og omkring leppene. Årsaken er vanligvis Herpes simplex – virus, og den korrekte medisinske betegnelsen er herpes labialis. Herpesutslett kan av og til komme i forbindelse med luftveisinfeksjoner, derav den noe uheldige betegnelsen forkjølelsessår. Uttalte tilfeller av herpes labialis sees ofte hos pasienter med alvorlige pneumokokkinfeksjoner.

Forkjølelsessår skyldes reaktivering av et Herpes simplex-virus. Dette kommer av at Herpesvirus, fra den primære herpesinfeksjonenen har trukket seg tilbake til nerveknuter (ganglion) i nakken og ligger der til de kan gi utbrudd i munnen igjen. Utbrudd av «forkjølelsessår» kommer ofte etter skader og manipulering i munnens slimhinner, men også uten noen forklarlig forutgående utløsende faktor.

Slike forkjølelsessår starter ofte med en svak kløe eller prikkende fornemmelse i området forkjølelsessåret vil utvikle seg, og pasientene er da ofte oppmerksomme på at tilstanden kommer og kan redusere utbruddet med en salve mot virus (antiviralia). Det er viktig å opptre smitteforebyggende da Herpesvirus fra slike forkjølelsessår lett kan overføres til andres lepper ved kyssing (Herpes labialis) og til genitalia (Herpes genitalis) ved oral sex. Det siste er svært generende og smertefullt.

Lokalbehandling med antiviralt middel kan forsøkes dersom man kommer tidlig til. Uttalte tilfeller av herpes labialis kan sees hos pasienter med nedsatt infeksjonsforsvar, for eksempel aids, og hos pasienter med alvorlige pneumokokkinfeksjoner. Herpes labialis hos aids-pasienter kan trenge behandling med tabletter som inneholder acyclovir/valacyclovir.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.