Herpes labialis
Forkjølelsessår på leppene (herpes labialis) er en svært vanlig sykdom som skyldes viruset herpes simplex.
Av /Shutterstock.

Forkjølelsessår er blemmer og sår på og omkring leppene. Årsaken er vanligvis Herpes simplex – virus, og den korrekte medisinske betegnelsen er herpes labialis. Herpesutslett kan av og til komme i forbindelse med luftveisinfeksjoner, derav den noe uheldige betegnelsen forkjølelsessår. Uttalte tilfeller av herpes labialis sees ofte hos pasienter med alvorlige pneumokokkinfeksjoner.

Faktaboks

Også kjent som

Herpes labialis

Årsak

Forkjølelsessår skyldes reaktivering av et Herpes simplex-virus. Dette kommer av at Herpesvirus, fra den primære herpesinfeksjonen har trukket seg tilbake til nerveknuter (ganglion) i nakken og ligger der til de kan gi utbrudd i munnen igjen. Utbrudd av «forkjølelsessår» kommer ofte etter skader og manipulering i munnens slimhinner, men også uten noen forklarlig forutgående utløsende faktor.

Symptomer

Slike forkjølelsessår starter ofte med en svak kløe eller prikkende fornemmelse i området forkjølelsessåret vil utvikle seg, og pasientene er da ofte oppmerksomme på at tilstanden kommer og kan redusere utbruddet med en salve mot virus (antiviralia). Det er viktig å opptre smitteforebyggende da Herpesvirus fra slike forkjølelsessår lett kan overføres til andres lepper ved kyssing (Herpes labialis) og til genitalia (Herpes genitalis) ved oral sex. Det siste er svært sjenerende og smertefullt.

Behandling

Lokalbehandling med antiviralt middel kan forsøkes dersom man kommer tidlig til. Uttalte tilfeller av herpes labialis kan sees hos pasienter med nedsatt infeksjonsforsvar, for eksempel aids, og hos pasienter med alvorlige pneumokokkinfeksjoner. Herpes labialis hos aids-pasienter kan trenge behandling med tabletter som inneholder acyclovir/valacyclovir.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg