Tannsett.
Et normalt tannsett hos et voksent menneske består av 32 tenner. I hver kjevehalvdel er det to fortenner, én hjørnetann, to forjeksler og tre jeksler.
Tannsett.
Av /Store medisinske leksikon ※.

Fortennene er de midtre (mesiale) tennene foran i kjevene, avgrenset av hjørnetennene. Til sammen har mennesker åtte fortenner. Både i melketannsettet og i det permanente tannsettet er det to fortenner i hver kjevehalvdel.

Faktaboks

Også kjent som

dentes incisivi

fronttenner

Fortennenes fremre (labiale) flate er lett konveks. De har en rett, smal skjæreflate og en enkel rot. De øvre fortennene er alltid større enn de nedre, som er de minste tennene i tannsettet, og deres evne til å skjære fremheves av stillingen, ved at de øvre vanligvis står lenger frem enn de nedre.

Fortennene er de første melketennene som bryter frem, vanligvis innen første leveår. De blivende fortennene bryter gjerne frem i 7–9-årsalderen, det mesiale paret først.

Dyrenes fortenner kan variere betydelig, alt etter deres funksjon; det er for eksempel stor forskjell på rovdyr og gnagere. Drøvtyggere mangler fortenner i overkjeven.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg